MENI
26.9.2023

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Darijana Filipović učestvovala na sastanku o Berlinskom procesu u Bundestagu SR Njemačke

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Darijana Filipović učestvovala je, na poziv predsjedavajućeg Odbora za vanjske poslove Bundestaga SR Njemačke Michaela Rotha, na sastanku posvećenom značaju Berlinskog procesa i ubrzanju evropskog puta zemalja Zapadnog Balkana, koji je danas održan u Berlinu. 

U svom obraćanju učesnicima sastanka, predsjedavajuća Filipović govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno o nastojanjima partnerskih stranaka u vlasti na državnom nivou da ubrzaju proces evropskih integracija BiH usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Posebno je pomenula set reformskih zakona, koje je nedavno, na prijedlog Vijeća ministara BiH, usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Filipović u svom obraćanju posebno je ukazala na značaj predstojećeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, koji se očekuje krajem oktobra, te pozvala na podršku Bosni i Hercegovini. Prema ocjeni predsjedavajuće Filipović, odluka o početku pretpristupnih pregovora Evropske unije i BiH otvorila bi novu dimenziju na evropskom putu i predstavljala snažan motiv da Bosna i Hercegovina uspješno ispuni ključna politička pitanja koja Evropska unija od naše zemlje očekuje.

Na sastanku, koji je bio posvećen i pripremama za predstojeći Samit Berlinskog procesa 16. oktobra u Tirani, učestvovali su predstavnici odbora za vanjske poslove parlamenata zemalja Zapadnog Balkana. (kraj)

   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću