MENI
25.9.2023

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH posjetili Komandu 6. pješadijske brigade OSBiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović, članovi Zajedničke komisije Sanja Vulić i Slavko Matić, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović danas su boravili u radnoj posjeti Komandi 6. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH (OSBiH), koja je locirana u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.

Komandant brigade brigadir Radovan Jović sa saradnicima upoznao je članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o stanju u 6. pješadijskoj brigadi OSBiH. U svom izlaganju brigadir Jović posebno je govorio o strukturi, razmještaju, stanju personala, te stanju na lokacijama jedinica i komande.

Konstatirana je nedovoljna popunjenost brigade po svim kategorijama, česta fluktuacija personala, neriješena statusna pitanja, posebno za lica koja se angažiraju na vježbama i u terenskim uvjetima rada. Upozoreno je i na probleme s logističkim osiguranjem, posebno sa osiguranjem energenata za grijanje, kao i sa rješavanjem viškova naoružanja i vojne opreme.

Članovi Zajedničke komisije tokom posjete upoznati su i sa osnovnim zadacima brigade, kao i sa tokom vježbe „Dinamični odgovor 2023“. Naglašen je značajan angažman brigade u izvođenju vježbi koje se planiraju u naredna dva mjeseca. Istaknuto je da Komanda 6. pješadijske brigade ulaže velike napore u održavanju ključne infrastrukture, te upozoreno na evidentne probleme u osiguravanju rezervnih dijelova i obnove objekata za smještaj vojnika i skladišta naoružanja i vojne opreme.

Radna posjeta članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH jedinicama i komandama OSBiH realiziraju se uz podršku Misije OSCE-a u BiH s ciljem unapređenja demokratske kontrole i parlamentarnog nadzora sektora odbrane i sigurnosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću