MENI
24.8.2023

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period april – juni 2023. godine

U novom broju „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period april – juni 2023. godine, može se pročitati opširan izvještaj o posjeti članova Radne grupe Vijeća Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan (COWEB) i razgovoru sa članovima kolegija oba doma PSBiH.

Tromjesečni štampani bilten PSBiH prenosi da su članovi COWEB-a, važnog evropskog tijela koje prati napredak naše zemlje na putu ka EU i koje priprema odluke Vijeća EU, izrazili punu podršku i posvećenost evropskom putu BiH. U tekstu je podvučeno da su članovi COWEB-a pozdravili energiju koju je BiH pokazala nakon što je našoj zemlji u decembru prošle godine odobren status kandidata za članstvo u EU, te izrazili uvjerenje da su institucije BiH u stanju da do kraja ove godine ispune značajan dio od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU. S tim u vezi, kako piše u tekstu „Parlamenta“, naglašena je ključna uloga PSBiH u procesu evropskih integracija, te ponuđena svaka moguća podrška i pomoć u vezi sa ispunjavanjem ključnih prioriteta po evropskim standardima. U tekstu je navedeno da su članovi kolegija oba doma PSBiH zahvalili članovima COWEB-a na konstruktivnoj i pozitivnoj ulozi u donošenju odluke o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, te izrazili optimizam u pogledu toga da će do kraja ove godine biti moguće ispuniti elemente dogovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem i usvojiti set evropskih zakona kojima bi bio potvrđen puni kredibilitet BiH kao države sa statusom kandidata za članstvo u EU.

„Parlament“ donosi i izvještaj sa održanog prvog sastanka Političkog foruma na visokom nivou između BiH i EU, kojem su predsjedavali evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a na kome su učestvovali članovi kolegija i predstavnici klubova poslanika i delegata u oba doma PSBiH. Kako se navodi u tekstu, u radu ovog novog, inkluzivnog formata dijaloga između EU i institucija BiH na svim nivoima vlasti koje učestvuju u procesu evropskih integracija, učestvovali su i najviši predstavnici entiteta i kantona kako bi se, s ciljem ubrzanja evropskog puta BiH, odredili nosioci aktivnosti na ispunjavanju ključnih evropskih prioriteta, te otvorili pregovori za punopravno članstvo naše zemlje u EU.

U „Parlamentu“ se izvještava i o ključnim akcentima posjete premijera Mađarske Viktora Orbana našoj zemlji i razgovoru koji je mađarski premijer imao sa članovima kolegija oba doma PSBiH.

U biltenu PSBiH mogu se pročitati i tekstovi o svim značajnijim međunarodnim i domaćim aktivnostima članova kolegija i poslanika oba doma PSBiH, kao i informacije o sjednicama domova, komisija i drugih radnih tijela PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću