MENI
20.7.2023

Započeta 8. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na započetoj 8. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojeg su, po skraćenom postupku, predložili poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, P.Z.E.I, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je odložila izjašnjavanje o amandmanima i o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou Bosne i Hercegovine - korigirani tekst, druga komisijska faza, P.Z.E.I, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Komisija će se o amandmanima i o ovom Prijedlogu zakona izjasniti nakon što, u skladu sa članom 135. Poslovnika, dobije izjašnjenje Direkcije za evropske integracije o uloženim amandmanima.

Radi odsustva predlagača, Komisija je odložila raspravu i izjašnjavanje o:

  • Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija, koji se razmatra u drugoj komisijskoj fazi i po skraćenom zakonodavnom postupku;
  • Prijedlogu dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, korigirani tekst, čiji je predlagač poslanica Mia Karamehić-Abazović;
  • Izvještaju o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2022. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću