MENI
17.7.2023

Na konferenciji u PSBiH Zeleni klub i Sarajevo Film Festival predstavili partnerstvo

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), u prisustvu poslanika PSBiH koji su članovi Zelenog kluba, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, eksperata, te međunarodnih i nevladinih organizacija i privrednika održana konferencija „Odgovorno, za budućnost“ na kojoj je predstavljeno partnerstvo Zelenog kluba i Sarajevo film festival (SFF).

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović je u uvodnom obraćanju istaknuo da ova grupa nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija na različitim nivoima vlasti, uvažavajući sve razlike, prije svega političke, demonstrira da politički angažman ne mora i ne treba biti zasnovan na sukobima i nerazumijevanju, nego da može postojati uspješna saradnja kao što je to na pitanjima kojima se bavi Zeleni klub, a prije svega na temama zaštite životne sredine, korišćenja čistih i obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i urbanoj mobilnosti.

Najavljujući saradnju sa SFF-om, prije svega kroz projekat Zelenog paviljona koji će tokom trajanja SFF-a biti mjesto brojnih aktivnosti kojima će se promovirati odgovoran i progresivan pristup smanjenju emisije Co2 i očuvanju okoliša, Magazinović je istaknuo veliko poštovanje prema inicijativi SFF-a da izradi Istraživanje emisije stakleničkih plinova u toku SFF-a sa preporukama, kako bi ovaj festival u konačnici postao karbonski neutralan.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović, ističući zadovoljstvo budućom saradnjom sa Zelenim klubom, rekao je da SFF svojim aktivnostima u narednom periodu želi dati značajan doprinos kako bi se na što bolji način iskoristila prilika koju je dobilo Sarajevo da učestvuje u misiji kreiranja 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald kazala je da je SFF veliki pokretač ekonomskog razvoja, a sada i promotor zelenih politika, te je u tom svjetlu pozvala sve koji dođu na ovogodišnji SFF, da posjete i Zeleni paviljon.

Konferencija je bila prilika da se, u svjetlu održavanja SFF-a, ukaže na potrebu snažnog i konkretnog institucionalnog, ali i individualnog angažmana na borbi protiv klimatskih promjena i podizanju svijesti o neophodnosti zaštite okoliša. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću