MENI
8.6.2023.

Održana Pregledna konferencija Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je, uz potporu Misije OESS-a u BiH, održana Pregledna konferencija Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH o temi „Zakonodavni okvir, aktualno stanje i planovi institucija BiH u području obrane i sigurnosti“.

Otvarajući Preglednu konferenciju, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović u svom obraćanju istaknuo je da je cilj održavanja Konferencije neposredno informiranje članova Zajedničkog povjerenstva u razgovoru s predstavnicima institucija iz sektora obrane i sigurnosti  o pitanjima koja su u nadležnosti Povjerenstva. Ocjenjujući da se sektor obrane i sigurnosti BiH suočava s brojnim izazovima, Imamović je naglasio da je u proteklom razdoblju konstatirano da je potrebno dograditi postojeća ili ponuditi nova zakonska rješenja koja će rad policijskih agencija, ministarstava i sektora obrane i sigurnosti učiniti djelotvornijim, te dodao da je Pregledna konferencija dobra prigoda da se započne taj proces.

Sudionicima Pregledne konferencije obratila se i voditeljica Odjela za sigurnosnu suradnju Misije OESS-a u BiH dr. Susan E. Penksa, koja je ocijenila da današnji događaj predstavlja odličan forum za izgradnju povjerenja, razmjenu informacija i podsticanje dijaloga. Podvukla je da Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH ima ključnu ulogu u tome da institucije sigurnosnog sektora služe državi i građanima na učinkovit i odgovoran način, poštujući ljudska prava, podržavajući vladavinu zakona i sprječavajući zlouporabu političke moći. Gospođa Penksa upoznala je sudionike Konferencije s različitim projektima potpore koje provodi Misija OESS-a u BiH u sektorima obrane i sigurnosti, te najavila spremnost Misije da nastavi da pruža potporu institucijama BiH, posebno u procesu ažuriranja i modernizacije dokumenta „Sigurnosna politika BiH“.

U okviru panela o sigurnosti, svoje prezentacije stanja u ovom sektoru i aktivnosti ministarstva i policijskih agencija iznijeli su zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, ravnatelj Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, načelnik Sektora za operacije Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač, ravnatelj Agencije za policijsku potporu Miše Ćavar, ravnatelj Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija, te ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje Marko Vujević. U svojim izlaganjima kao najveći izazov ocijenili su nepopunjenost ljudstvom, posebno izražen u Graničnoj policiji BiH, te naglasili sve bolju koordinaciju i suradnju policijskih agencija u BiH, kao i suradnju sa međunarodnim policijskim agencijama, posebno EUROPOL-om, s kojim se, nakon rješavanja dugogodišnjeg problema kontakt – točke, očekuje uspostavljanje pune operativne suradnje. Rečeno je i to da su usvojene strategije i akcijski planovi za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i to da se radi na izradi zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

U okviru drugog panela izlaganja su imali pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić, koji je govorio o uvozu/izvozu naoružanja i vojne opreme, ravnatelj Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović i zamjenik ravnatelja Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević, koji se osvrnuo na aktivnosti ove institucije u vezi sa rješavanjem problema izgradnje skladišta za odlaganje nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Treći panel Pregledne konferencije bio je posvećen stanju, aktivnostima i izazovima u sektoru obrane, o čemu su izlaganja imali zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga (OS) BiH general pukovnik Senad Mašović, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH general bojnik Radovan Ilić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OSBiH general bojnik Marko Stojčić i generalni inspektor Generalnog inspektorata Ministarstva obrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić. Kao glavne izazove u ovom sektoru istaknuli su nepopunjenost ljudstvom, posebno vojnicima, mala primanja, koja su nakon dužeg razdoblja povećana za 20 posto, pitanje osiguravanja boljih uslova za život i rad, te nedostatak sredstava za ulaganja i proces modernizacije OSBiH. Uprkos svim ovim izazovima, rečeno je na Preglednoj konferenciji, pripadnici OSBiH izvršavaju postavljene zadatke i ciljeve, poštujući zakon i standarde, posebno prigodom sudjelovanja u međunarodnim aktivnostima i mirovnim misijama.

Osim članova Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te predstavnika Misije OESS-a u BiH,Preglednoj konferenciji kao gosti nazočili su predstavnici NATO stožera u Sarajevu, Zapovjedništva EUFOR-a, UNDP-a BiH, RACVIAC-a iz Zagreba, Centra za upravljanje sigurnosnim sektorom – DCAF Ženeva, Centra za europske sigurnosne studije iz Groningena i Sarajeva, te Europskog defendološkog centra iz Banjaluke.

Zaključci sa Pregledne konferencije bit će sistematizirani i razmatrani na narednim sjednicama Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, te ponuđeni domovima PSBiH na izjašnjavanje. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću