MENI
8.6.2023.

Одржана Прегледна конференција Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ

У Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас је, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, одржана Прегледна конференција Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ о теми „Законодавни оквир, актуелно стање и планови институција БиХ у области одбране и безбједности“.

Отварајући Прегледну конференцију, предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Јасмин Имамовић у свом обраћању истакао је да је циљ одржавања Конференције непосредно информисање чланова Заједничке комисије у разговору с представницима институција из сектора одбране и безбједности  о питањима која су у надлежности Комисије. Оцјењујући да се сектор одбране и безбједности БиХ суочава с бројним изазовима, Имамовић је нагласио да је у протеклом периоду констатовано да је потребно доградити постојећа или понудити нова законска рјешења која ће рад полицијских агенција, министарстава и сектора одбране и безбједности учинити дјелотворнијим, те додао да је Прегледна конференција добра прилика да се започне тај процес.

Учесницима Прегледне конференције обратила се и шефица Одјела за безбједносну сарадњу Мисије ОЕБС-а у БиХ др Susan E. Penksa, која је оцијенила да данашњи догађај представља одличан форум за изградњу повјерења, размјену информација и подстицање дијалога. Подвукла је да Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ има кључну улогу у томе да институције безбједносног сектора служе држави и грађанима на ефикасан и одговоран начин, поштујући људска права, подржавајући владавину закона и спречавајући злоупотребу политичке моћи. Госпођа Penksa упознала је учеснике Конференције с различитим пројектима подршке које проводи Мисија ОЕБС-а у БиХ у секторима одбране и безбједности, те најавила спремност Мисије да настави да пружа подршку институцијама БиХ, посебно у процесу ажурирања и модернизације документа „Безбједносна политика БиХ“.

У оквиру панела о безбједности, своје презентације стања у овом сектору и активности министарства и полицијских агенција изнијели су замјеник министра безбједности БиХ Ивица Бошњак, директор Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ Мирсад Вилић, директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум, директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић, начелник Сектора за операције Службе за послове са странцима БиХ Раде Ковач, директор Агенције за полицијску подршку Мише Ћавар, директор Агенције за форензичка испитивања и вјештачења Радиша Самарџија, те директор Агенције за школовање и стручно усавршавање Марко Вујевић. У својим излагањима као највећи изазов оцијенили су непопуњеност људством, посебно изражен у Граничној полицији БиХ, те нагласили све бољу координацију и сарадњу полицијских агенција у БиХ, као и сарадњу са међународним полицијским агенцијама, посебно EUROPOL-ом, с којим се, након рјешавања дугогодишњег проблема контакт – тачке, очекује успостављање пуне оперативне сарадње. Речено је и то да су усвојене стратегије и акциони планови за борбу против криминала и корупције, као и то да се ради на изради закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

У оквиру другог панела излагања су имали помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Драгиша Мекић, који је говорио о увозу/извозу наоружања и војне опреме, директор Центра за уклањање мина у БиХ Саша Обрадовић и замјеник директора Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност Емир Диздаревић, који се осврнуо на активности ове институције у вези са рјешавањем проблема изградње складишта за одлагање нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Трећи панел Прегледне конференције био је посвећен стању, активностима и изазовима у сектору одбране, о чему су излагања имали замјеник министра одбране БиХ Славен Галић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) БиХ генерал пуковник Сенад Машовић, командант Оперативне команде ОСБиХ генерал мајор Радован Илић, командант Команде за подршку ОСБиХ генерал мајор Марко Стојчић и генерални инспектор Генералног инспектората Министарства одбране БиХ бригадни генерал Мирсад Ахмић. Као главне изазове у овом сектору истакли су непопуњеност људством, посебно војницима, мала примања, која су након дужег периода повећана за 20 посто, питање обезбјеђивања бољих услова за живот и рад, те недостатак средстава за улагања и процес модернизације ОСБиХ. Упркос свим овим изазовима, речено је на Прегледној конференцији, припадници ОСБиХ извршавају постављене задатке и циљеве, поштујући закон и стандарде, посебно приликом учешћа у међународним активностима и мировним мисијама.

Осим чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, парламентарног војног повјереника БиХ, те представника Мисије ОЕБС-а у БиХ,Прегледној конференцији као гости присуствовали су представници НАТО штаба у Сарајеву, Команде ЕУФОР-а, УНДП-а БиХ, RACVIAC-а из Загреба, Центра за управљање безбједносним сектором – DCAF Женева, Центра за европске безбједносне студије из Гронингена и Сарајева, те Европског дефендолошког центра из Бањалуке.

Закључци са Прегледне конференције биће систематизовани и разматрани на наредним сједницама Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, те понуђени домовима ПСБиХ на изјашњавање. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу