MENI
14.10.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije


Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Salko Sokolović učestvovao je u radu 28. zasjedanja PSF za region Evrope, koje je održano u gradu Saint – Hélieru na britanskom ostrvu Jersey.

Tokom trodnevnog zasjedanja, kome je prisustvovalo 70 poslanika iz 19 evropskih država članica PSF, razgovaralo se o ekonomskoj strategiji za zemlje Evrope frankofonskog govornog područja.

Učesnici konferencije, koja je bila podijeljena u tri sesije, imali su priliku da razmijene iskustva i čuju ekspertska izlaganja koja su se odnosila na slobodu izražavanja i štampe, kao i na zaštitu vjerskih sloboda i prava manjina.

Jedna od sesija bila je posvećena promociji frankofonije na ostrvu Jersey, gdje je stanovništvo većinski anglofono, te projektima za uspostavljanje osnovne dvojezične škole na ovom ostrvu.
Bosna i Hercegovina od 2010. godine ima status posmatrača u ovoj međunarodnoj organizaciji, koja okuplja više od 70 zemalja frankofonskog govornog područja sa svih pet kontinenata. Parlamentarna skupština Frankofonije prihvatila je 2013. godine zahtjev Parlamentarne skupštine BiH za dobijanje statusa posmatrača u ovoj multilateralnoj parlamentarnoj organizaciji. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću