MENI
15.10.2015

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH u okviru Twinning projekta u studijskoj posjeti parlamentima Belgije


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović i njegova zamjenica Nermina Kapetanović boravit će od ponedjeljka, 19. oktobra 2015. godine, u studijskoj posjeti Belgiji, koja se realizira u okviru implementacije Twinning projekta „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu EU integracionih procesa“.

Cilj trodnevne posjete Belgiji, u čijoj će realizaciji učestvovati i članovi komisija/odbora za evropske integracije Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Brčko distrikta, jeste upoznavanje sa funkcioniranjem mehanizama koordinacije između parlamenata i odbora za evropske poslove na različitim nivoima vlasti.

Predviđeno je da članovi naše delegacije posjete oba doma Parlamenta Belgije, parlamente belgijskih regija Flandrije i Valonije, kao i Parlament regije Brisel. Najavljeni su razgovori s predsjedavajućim državnog i regionalnih parlamenata u Belgiji, kao i sa članovima odbora za vanjske, međunarodne i evropske poslove. Tema ovih razgovora bit će funkcioniranje belgijskog federalizma i mehanizmi parlamentarne saradnje belgijskih federalnih jedinica u vezi sa evropskim poslovima.

Twinning projekat „Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu EU integracionih procesa“ za parlamente u BiH od februara 2014. godine zajednički realiziraju parlamenti Mađarske i Francuske. Projekat, čiji je budžet 3,5 miliona eura i koji se finansira iz IPA fondova Evropske unije, trajat će do januara 2016. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću