MENI
15.10.2015

Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak u Budimpešti na 7. Konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak učestvovat će u radu 7. Konferencije predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, koja će se, u organizaciji Narodne skupštine Mađarske, održati 16. oktobra ove godine u Budimpešti.

Konferencija, koju Narodna skupština Mađarske organizira svake dvije godine s ciljem promocije procesa evropskih i euroatlantskih integracija među zemljama Zapadnog Balkana, bit će, kako je najavljeno, podijeljena u dvije sesije.

Tokom prve sesije, kojom će predsjedavati gospođa Krišto, bit će riječi o temi „Jugoistočna Evropa na putu ka Evropskoj uniji“.

Organizatori Konferencije predvidjeli su da druga sesija bude posvećena mogućim rješenjima aktuelnih sigurnosnih izazova u Jugoistočnoj Evropi. Jedan od stalnih ciljeva ove Konferencije jeste da Mađarska, kao granična zemlja Evropske unije, uspostavi dobru saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana na planu sigurnosti, kao i da inicira međusobnu saradnju ovih zemalja na tom planu.

Konferenciju u Budimpešti otvorit će predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér, s kojim će se, kako je predviđeno, susresti predsjedavajući oba doma PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću