MENI
15.10.2015

U Sarajevu počela Interparlamentarna konferencija o ekonomskom upravljanju i stvaranju novih radnih mjesta u Evropskoj uniji i zemljama proširenja


U organizaciji Evropskog parlamenta i Vijeća za regionalnu saradnju, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas počeo rad Interparlamentarne konferencije o ekonomskom upravljanju i stvaranju novih radnih mjesta u Evropskoj uniji i zemljama proširenja.

U ime domaćina, Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), predstavnike Evropskog parlamenta, Evropske unije, Vijeća za regionalni razvoj, te parlamentarne delegacije iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije i Turske, pozdravila je predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko. Ona je, izražavajući zadovoljstvo što je BiH domaćin ovog skupa, naglasila da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika Evropske unije. Prema njenim riječima, politika proširenja zemljama koje obuhvata omogućava institucionalnu stabilnost, ekonomski prosperitet, investicije i uspostavljanje vladavine prava. Poželjevši uspješan rad konferenciji, gospođa Zovko rekla je da našoj zemlji u narednom periodu predstoji snažan angažman institucija, nevladinog sektora i društva u cjelini, što je, kako je navela, potrebno za uspjeh u procesu evropskih integracija.

Konferenciju je inače otvorio predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović, koji je izrazio uvjerenje da će skup doprinijeti bržem rješavanju ekonomskih problema u zemljama regiona. Ističući snažno opredjeljenje Bosne i Hercegovine za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija, gospodin Mehmedović naveo je da regionalna saradnja i infrastrukturna povezanost zemalja regiona predstavlja ključ za privlačenje stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta. (govor gospodina Šemsudina Mehmedovića možete pročitati ovdje).

U ime organizatora, učesnike konferencije pozdravio je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, koji je upozorio da su nezaposlenost i strah od gubljenja radnog mjesta problemi koji povezuju sve zemlje regiona. Svilanović je naglasio da će u narednom periodu prioritet djelovanja Vijeća za regionalnu saradnju biti uspostavljanje ekonomskih koridora između zemalja regije, kako u oblasti infrastrukture tako i u stvaranju regionalnih ekonomskih klastera.

Svilanović je također rekao da će Vijeće za regionalnu saradnju, čije je sjedište u Sarajevu, snažno podržati mogućnost da Bosna i Hercegovina do kraja ove godine podnese kredibilnu aplikaciju za dobijanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju.
„Podnošenje aplikacije biće velika vijest za cijeli region“, poručio je Svilanović.

Tokom prvog dana konferencije razgovara se o pitanju strukturne reforme, uskih grla, prioriteta i perspektive za direktna strana ulaganja, o reformi javnog sektora uz smanjenje utjecaja na zapošljavanje, kao i o približavanju standardima Evropske unije u fiskalnoj i poreskoj politici.

Konferencija rad nastavlja i sutra, kada će biti doneseni zaključci i preporuke u vezi s temom konferencije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću