MENI
12.4.2023

Održana 2. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Na 2. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH prihvaćeni su principi Prijedloga zakona o graničnoj kontroli (P.Z.E.I.), kojeg je po skraćenom postupku predložilo Vijeće ministara BiH.

Zajednička komisija nije prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač, po skraćenom postupku, Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH za 2022. godinu, kao i Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost za 2023. godinu.

Zajednička komisija usvojila je i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2022. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Aktivnosti institucija BiH na osiguranju osnovnih pretpostavki za kibernetičku sigurnost“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH.

Zajednička komisija usvojila je i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2022. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, kao i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2023. godinu.

Primljena je k znanju Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i Informacija Ministarstva odbrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj.

Zajednička komisija usvojila je zaključak kojim od Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH traži da joj u roku od 15 dana dostavi informaciju o sljedećem: “Da li je tačno da je Zajednički štab Oružanih snaga BiH ili neko drugi unutar Oružanih snaga BiH dodijelio priznanje Oružanih snaga BiH Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice? Ako je tačno da je to učinjeno, traži se informacija: Ko je upoznat s tim i na osnovu kojeg zakonskog osnova proizilazi ovlaštenje da se uopće dodjeljuju takva priznanja, ko je i kada pokrenuo inicijativu i zahtjev da se priznanje dodjeli, kome je ona upućena i ko je odlučivao o tom prijedlogu? Isto tako, traži se informacija o tome da li je tim činom narušena neutralnost Oružanih snaga BiH?”

Nakon što je Kemal Ademović povukao delegatsku inicijativu u vezi sa aktivnostima institucija u procesu evaluacije BiH od Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansirania terorizma Vijeća Evrope (MONEYVAL Komiteta), Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH usvojila je zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži informaciju o tome u kojoj je fazi izrada Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću