MENI
12.4.2023

Održana 3. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda

Na 3. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugoj komisijskoj fazi, uz jedan prihvaćeni amandman, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

U drugoj komisijskoj fazi, uz također jedan prihvaćeni amandman, usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica sa invaliditetom.

Uz ova dva prijedloga zakona Komisija je predložila Domu da usvoji zaključak kojim se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da u roku od 90 dana izradi potpuno novi Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i Domu preporučila da da saglasnost za ratificiranje:

  • Sporazuma između Evropske unije, sa jedne strane i Bosne i Hercegovine sa druge strane, o učestvovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu,
  • Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke saradnje za 2016. godinu.

Komisija je podržala Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu.

Komisija nije podržala Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno - kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Članovi Komisije nisu podržali delegatsku inicijativu Džemala Smajića, kojom se “od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake koje nemaju državnih obilježja iz graničnih pojasa na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavana ovih situacija, uz definiranje nadležnog organa za uklanjanje nelegalnih oznaka (ukoliko to nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine)”. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću