MENI
12.4.2023

Održana 3. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 3. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač, po skraćenom postupku, Vijeće ministara BiH.

Nakon što je Komisija na prethodnoj sjedinici razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, te, u skladu sa poslovničkim odredbama, zatražila od predlagača da u roku od sedam dana ispravi nedostatke u vezi sa stavovima (1), (3) i (5) člana 95. Poslovnika Doma naroda PSBiH, što predlagač do današnje sjednice nije uradio, Komisija je, u skladu sa članom 108. stav (2) Poslovnika, konstatirala da je predlagač odustao od ovog Prijedloga zakona, o čemu će obavijestiti Kolegij Doma naroda.

U vezi sa Inicijativom delegata Ilije Cvitanovića, a koja se odnosi na izmjenu i dopunu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, predlagač se, uvažavajući sugestije članova Komisije, obavezao da za narednu sjednicu Komisije dostavi modificirani prijedlog ove inicijative.

Usvojen je i Orijentacioni radni plan Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2023. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću