MENI
11.12.2012

Članica delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Milica Marković na zasjedanju Savjetodavne skupštine za Međunarodni krivični sud i vladavinu zakona


Današnje Sedmo zasjedanje Savjetodavne skupštine za Međunarodni krivični sud i vladavinu zakona (CAP ICC) na kom učestvuje članica delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković, otvoreno je debatom o doprinosu parlamentaraca efikasnijoj saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom i o ulozi parlamenata u izmjenama i dopunama Rimskog statuta.

Uz učešće predstavnika Belgije, Italije, Argentine, Kolumbije, Afganistana i Čilea u današnjem dijelu zasjedanja se raspravljalo o budućnosti Međunarodnog krivičnog suda i jačanju demokratskih institucija, odgovornosti i vladavini zakona, uz pomoć univerzalnih principa Rimskog statuta. Rasprava je, također, vođena i o istražnim radnjama i tužbama Međunarodnog krivičnog suda, kao i o jačanju pravosudnih sistema u državama. Tokom skupa je rečeno kako je potrebno ojačati nacionalnu legislativu iz oblasti krivičnog prava, kako bi svaka zemlja mogla efikasno provoditi krivične postupke protiv počinilaca ratnih zločina.

Sedmo zasjedanje CAP ICC koje se održava u Rimu i na kom članica delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope, Milica Marković učestvuje u svojstvu članice Komiteta za pravne poslove i ljudska prava PSVE, organizirali su poslanici Parlamenta Italije i Parlamentarci za globalno djelovanje (PGA). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću