MENI
17.12.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Ustavnopravna komisije Predstavničkog doma je na danas održanoj 34. sjednici utvrdila da je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o poštama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Darko Babalj, Borislav Bojić i Vesna Krstović-Spremo, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH. Utvrđena je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
U drugom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Komisija je zaključila kako su inicijative poslanika Šefika Džaferovića da na sjednici Predstavničkog doma bude razmatrana Informacija Vijeća ministarara BiH o provođenju Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, kao i Informacija o stanju tržišta rada u BiH i prijedlog mjera koje je potrebno preduzeti s ciljem smanjenja nezaposlenosti, podnesene u skladu sa Poslovnikom i kao takve su podržane.

Obustavljen je postupak u vezi sa Zahtjevom za autentično tumačenje člana 17. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, dok je podržana Inicijativa Ustavnopravne komisije Doma naroda o potrebi formiranja Radne grupe koja će utvrditi prečišćeni tekst Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH, uz zaključak da Radna grupa svoje aktivnosti provodi u saradnji sa nadležnom Radnom grupom Vijeća ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o posjeti delegacije Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentu Mađarske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću