MENI
19.10.2015

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa specijalistima za medicinski potpomognutu oplodnju


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković, zamjenica predsjedavajućeg Diana Zelenika i članica Komisije Maja Gasal – Vražalica razgovarali su danas sa specijalistima za medicinski potpomogunutu oplodnju o tekstu Okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Prema riječima članova Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, cilj ovog zakona je da se omogući ostvarivanje potomstva i planiranja porodice za one bračne, odnosno vanbračne parove i žene sa sterilitetom postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, kao i da im se omogući ostvarivanje njihovog osnovnog ljudskog prava garantiranog kako međunarodnim, tako i domaćim dokumentima, uz osiguranje kvalitete i sigurnosti u svim postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, u skladu sa dostignućima biomedicinske znanosti, odnosno propisa Evropske unije.

Također, oni su upoznali specijaliste ove oblasti Senada Mehmedbašića, Ermina Čehića i Senada Sarića da Federacija BiH i Republika Srpska zakonski nije regulirala ovu oblast, već je u entitetima ova složena materija regulirana podzakonskim aktima, što zasigurno nije dovoljno i zbog pravnih praznina ostavlja veliku mogućnost za arbitrarnost u odlučivanju i zloupotrebu u praksi. Zato, kako su naglasili, ovu oblast treba urediti prvo Okvirnim zakonom na državnom nivou, kojim bi se istovremeno propisala obaveza entitetima i Brčko Distriktu da donesu svoje zakone i podzakonske akte kojim bi se ova oblast regulirala na sveobuhvatan način.

Senad Mehmedbašić, Ermin Čehić i Senad Sarić istaknuli su da je BiH jedina zemlja u Evropi koja zakonski nije regulirala ovu oblast, a ona se treba zakonski regulirati jer je po standardima Svjetske zdravstvene organizacije bračna neplodnost priznata kao bolest. Shodno tome, rekli su, nepostojanje zakonske regulative u ovoj oblasti znači da je stanovnicima BiH oduzeto osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na liječenje.

Na kraju sastanka, specijalisti za medicinski potpomogunut oplodnju su istaknuli kako nemaju suštinskih primjedaba na tekst Okvirnog zakona, ali da se ipak prilikom njegovog donošenja mora voditi računa o osnovnim ljudskim pravima i slobodama kada je riječ o ostvarivanja prava koja ovo zakonsko rješenje predviđa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću