MENI
20.10.2015.

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana Konferencija o praćenju provedbe Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

 
Članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH sudjelovali su danas u Sarajevu na Konferenciji o praćenju provedbe Istanbulske konvencije, koju su, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja naše zemlje Komitetom ministara Vijeća Europe, organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Tijekom tri sesije Konferencije, o temi se raspravljalo u svjetlu uloge koordinirajućih tijela izvršnih vlasti u provedbi Istanbulske konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao i u svjetlu uloge parlamenata, civilnog društva i državnih institucija za ljudska prava u praćenju ispunjavanja međunarodnih obveza naše zemlje u svezi sa primjenom Istanbulske konvencije.

Sudionicima se, u uvodom dijelu Konferencije, obratio predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH Mirsad Isaković, koji je tom prigodom naglasio da je PSBiH ratificirala Istanbulsku konvenciju u studenom 2013. godine, čime je postala šesta zemlja članica Vijeća Europe koja je ratificirala Konvenciju. On je, također, upoznao sudionike da je BiH, usvojivši Okvirnu strategiju za provođenje Istanbulske konvencije za razdoblje 2015. – 2018., osigurala neophodne preduvjete za potpunu primjenu Konvencije.

Nazočnima se obratila i članica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH Maja Gasal – Vražalica, koja je u svom govoru istaknula da se usvajanjem Okvirne strategije naša država jasno obvezala na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Bez obzira na definirane politke i postignut napredak u formalnom smislu, kazala je gospođa Gasal – Vražalica, problemi i dalje postoje. Kako je pojasnila, s jedne strane problemi su vezani za neusuglašenost zakona na različitim razinama vlasti, posebno kada je riječ o inkriminaciji nasilja i zaštiti žrtava, te, s druge strane, za nedosljednu primjenu zakona, što, kako je upozorila, stvara prepreke efikasnoj prevenciji nasilja nad ženama.

Pored članova povjerenstava PSBiH, u radu Konferencije sudjelovali su i predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) i Odbora ministara VE, članovi Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE i Parlamentarne mreže „Žene bez nasilja“, predstavnici Skupine stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), kao i predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinog sektora. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću