MENI
8.3.2023

Konferencijom „Rušenjem stereotipa i predrasuda do ostvarivanja ravnopravnosti spolova u informaciono-komunikcionim tehnologijama i inovacijama“ obilježen 8. mart - Međunarodni dan žena

Povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održana konferencija pod nazivom „Rušenjem stereotipa i predrasuda do ostvarivanja ravnopravnosti spolova u informaciono-komunikcionim tehnologijama i inovacijama“.

Konferencija, koju je, u saradnji sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i UN Women, organizirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, bila je prilika da se ukaže na potrebu prevazilaženja postojećih rodnih stereotipa i predrasuda u oblastima informaciono - komunikacionih tehnologija i inovacija, kao i na potrebu stalnog osnaživanja žena kroz obrazovanje u digitalnom dobu.

U ime Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH učesnicima se obratio predsjedavajući Komisije Miroslav Vujičić, koji je istaknuo činjenicu da moderna žena ima značajno mjesto u svim sferama društva, te da svojim djelovanjem svakodnevno dokazuje da je neizostavan dio ekonomije, nauke, kulture, sporta, medicine, politike i ostalih polja društvenog djelovanja.

Prema riječima Vujičića, vrijeme u kojem živimo karakterizira brzi protok, razmjena i zastarjevanje informacija, pa su nova znanja i tehnologije koje mogu poboljšati život, zdravlje i sigurnost svih nas na zemlji veoma potrebna. Upravo iz tog razloga potrebno je poticati mlade zainteresirane osobe da se usavršavaju na tom polju bez obzira na to jesu li žene ili muškarci, kazao je Vujičić.

U tom kontekstu, Vujičić je naglasio da naučno-tehnološki razvoj BiH, u uvjetima globalizacije, treba biti zasnovan na kontinuiranom povećavanju i primjeni novih znanja i vještina, ali i razmjeni i usmjeravanju iskustava i tehnologija. Samo zajedničkim radom i odgovornošću može se doći do najboljih rješenja za stvarni napredak društva kao cjeline, a onda i u oblasti ostvarivanja ravnopravnosti spolova, rekao je Vujičić.

U radu današnje Konferencije učestvovali su i brojni predstavnici relevantnih institucija i organizacija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija koje djeluju u BiH, kao i članovi diplomatskog kora u našoj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću