MENI
23.2.2023.

Одржана 4. сједница Представничког дома

На 4. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је, у првом читању, Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Шериф Шпаго.

Представнички дом није прихватио негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о допунама Закона о спорту у Босни и Херцеговини у првом читању, чији је предлагач посланик Денис Звиздић. У складу с Пословником Представничког дома, Уставноправна комисија задужена је да изради ново мишљење о овом Приједлогу закона.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради непостојања ентитетске већине, упућен је Приједлог закона о измјени Закона о застави Босне и Херцеговине, којег је, у првом читању, предложио посланик Денис Звиздић.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради непостојања ентитетске већине, упућен је Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми: „Набавка и функционалност личних докумената“, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ. Дом је усвојио закључак којим се задужује Савјет министара БиХ (укључујући и Министарство цивилних послова и ИДДЕЕА-у) да Представничком дому ПСБиХ достави извјештај с информацијама о реализацији препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ из Извјештаја о ревизији учинка на тему „Набавка и функционалност личних докумената“, а у припреми процеса и током процеса јавне набавке предметних докумената (реализована у јануара 2023. године - обавјештење о додјели уговора 1110-1-1-54-5-21/23, доступно на порталу јавних набавки), као и свих других јавних набавки личних докумената укључујући допуне, продужења уговора и свих других набавки. Такође, тражи се и извјештај о реализацији претходних препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ од 2012. године до данас.

Ради непостојања ентитетске већине, на усаглашавање Колегијуму Дома упућен је Годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за Босну и Херцеговину за 2020. годину, чији је подносилац Министарство спољне трговине и економских односа БиХ. На усаглашавање Колегијуму Дома, ради непостојања ентитетске већине, упућен је приједлог закључка посланика Јасмина Емрића, којим Представнички дом ПСБиХ тражи од предсједавајуће Савјета министара БиХ да, у сарадњи с Министарством спољне трговине и економских односа, у року од 30 дана организује састанак с предсједницима влада ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, те надлежним министрима за пољопривреду и министрима за финансије ради усаглашавања и коначног успостављања модела IPARD оперативне структуре у БиХ.

Представнички дом ПСБиХ није усвојио:

  • Извјештај о примјени Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама Босне и Херцеговине, чији је подносилац Министарство правде БиХ,
  • Извјештај о извршењу Буџета институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2021. годину, чији је подносилац Предсједништво БиХ.

Представнички дом усвојио је Одлуку о измјенама Одлуке о именовању чланова сталних комисија Представничког дома ПСБиХ, којом је, умјесто посланика Зорана Тегелтије, у Комисију за спољну трговину и царине Представничког дома и у Комисију за борбу против корупције и клептократије Представничког дома именован посланик Милорад Којић. Истом одлуком, умјесто посланика Зукана Хелеза, у Комисију за спољну трговину и царине Представничког дома и у Комисију за борбу против корупције и клептократије Представничког дома именована је посланица Ермина Салкичевић – Диздаревић.

Претходно, на почетку сједнице, свечану изјаву дали су посланици Милорад Којић, коме је мандат додијељен умјесто Зорана Тегелтије, именованог за министра финансија и трезора БиХ, те посланица Ермина Салкичевић – Диздаревић, којој је мандат додијељен умјесто Зукана Хелеза, именованог за министра одбране БиХ.

Усвојена је и Одлука о именовању чланова Државне регулаторне комисије за електричну енергију из Федерације БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Овом Одлуком у Државну регулаторну комисију за електричну енергију из Федерације БиХ именовани су Суад Зељковић и Миленко Томић.

За секретара Представничког дома ПСБиХ именован је Марин Вукоја.

Представнички дом дао је сагласност за ратификацију:

  1. Споразума о зајму (Пројекат модернизације водних и санитарних услуга) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој,
  2. Споразума о гранту за Траст фонд једног донатора за Пројекат модернизације водног и санитарног сектора за Босну у Херцеговину (Пројекат модернизације водних и санитарних услуга) између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој у улози администратора Траст фонда једног донатора за Пројекат модернизације водног и санитарног сектора за Босну у Херцеговину. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу