MENI
21.2.2023

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH učestvovali u Prnjavoru na Okruglom stolu „Jezik nacionalnih manjina i mediji“

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine učestvovali su danas na Okruglom stolu „Jezik nacionalnih manjina i mediji“, koji je, uz podršku Misije OSCE u BiH i u organizaciji Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, održan u Prnjavoru.

Okrugli sto, koji je organiziran povodom obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika, bio je prilika da organizatori, članovi Veća nacionalnih manjina BiH, te brojni predstavnici institucija, medija, akademske zajednice i udruženja koji se bave pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina razgovaraju o upotrebi i značaju jezika nacionalnih manjina u zajednici i medijskom prostoru, te da se, kroz dvije tematske cjeline, osvrnu na postojeći zakonodavni okvir i aktuelne inicijative koje se odnose na unapređenje pitanja upotrebe manjinskih jezika i iznesu svoja iskustva i ideje u vezi sa pripremom i emitiranjem medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina.

Naglašavajući važnost očuvanja jezika kao bitne komponente identiteta pojedinca i jednog naroda, učesnici skupa kazali su da, i pored dobre uključenosti u zajednice u kojima žive i dobrih zakonodavnih rješenja kojima im se ne uskraćuju prava definirana Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima, i dalje imaju problem u finansiranju i implementaciji projekata uvođenja manjinskih jezika u redovno školovanje, kao i u programe elektronskih medija. S tim u vezi, osvrnuli su se na izvještaj sa preporukama vlastima BiH u vezi s primjenom Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Bosni i Hercegovini, kojeg je sačinio Komitet eksperata Vijeća Evrope, a u kojem su targetirane ključne tačke i nedostaci kada je riječ o ovoj oblasti.

Učesnici Okruglog stola istakli su, također, da je, uz stalan angažman pojedinaca, udruženja, savjeta, saveza i vijeća nacionalnih manjina, neophodno unaprijediti sveukupan koncept njegovanja maternjeg jezika i dati mu stručnu dimenziju, kroz, kako je istaknuto, educirane i relevantne nastavne kadrove. U tom kontekstu, akcentirana je važnost intenziviranja saradnje sa lokalnim vlastima, nadležnim ministarstvima, međunarodnim organizacijama i fakultetima na kojima postoje odjeli za izučavanje ovih jezika.

Posebno je istaknut značaj postojanja i djelovanja udruženja nacionalnih manjina, koja, kao nosioci očuvanja jezika i tradicije pripadnika manjina na prostoru naše države, trebaju dobiti više prostora i materijalne pomoći u organiziranju škola i kurseva manjinskih jezika, te aktivnije sarađivati sa medijskim kućama prilikom proizvodnje programskih sadržaja od strane nacionalnih manjina i za nacionalne manjine.

Međunarodni dan maternjeg jezika bio je povod da učesnici današnjeg skupa posjete Osnovnu školu „Branko Ćopić“ i Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ u Prnjavoru, koje su prepoznate kao primjeri dobre prakse u opštini koju, zbog činjenice da u njoj živi najveći broj pripadnika nacionalnih manjina na prostoru BiH, već decenijama zovu „mala Evropa“. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću