MENI
16.2.2023

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović razgovarao sa zamjenikom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović razgovarao je danas sa zamjenikom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i šefom političkog i fiskalnog odjela OHR-a Tobiasom Privitellijem.

Tema susreta bile su planirane legislativne aktivnosti u PSBiH za naredni period, ali i aktuelna dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti nakon oktobarskih Općih izbora. 

Privitelli je potvrdio posvećenost Ureda visokog predstavnika reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Zamjenik visokog predstavnika izrazio je podršku radu PSBiH, te dodao da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji važan korak koji treba da slijede novi reformski projekti. 

Magazinović je sagovornika informirao o planovima za predlaganje zakonskih i drugih akata u narednom periodu, naglasivši otvorenost prema građanskim inicijativama i prijedlozima koji su i do sada bili značajno zastupljeni u njegovom radu.

Kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH (FBiH), Magazinović je iznio stav da odluka visokog predstavnika da promijeni Ustav i Izborni zakon očigledno nije ispunila funkciju deblokade formiranja vlasti u FBiH, te da bi vlast bila lakše formirana bez pomenute intervencije. Iskazao je bojazan da će se u narednom periodu demonstrirati novi pokušaji blokade formiranja vlasti, te da je u tom slučaju jedini izlaz reakcija visokog predstavnika koji će morati dodatno intervenirati na svoju odluku. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću