MENI
28.12.2022

Održana 1. hitna sjednica Predstavničkog doma

Na 1. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Poslanici su prethodno saslušali ekspoze predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i obavili raspravu o tom dokumentu.

Ističući kako je Bosna i Hercegovina njena domovina, gospođa Krišto u ekspozeu je naglasila da stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj ćemo se svi međusobno uvažavati, pokazati snagu i iza sebe ostaviti sukobe koji nas međusobno dijele. Govoreći o izazovima u BiH, gospođa Krišto posebno je izvojila odlazak obrazovanih i mladih ljudi, globalnu ekonomsku i energetsku krizu, pitanje životnih standarda građana BiH, pitanje reforme sigurnosno – obavještajnog sistema, pravne sigurnosti, kao i pitanja ograničene ustavne reforme i izmjene izbornog zakonodavstva.

Ocjenjujući kako odluka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja izuzetnu priliku za našu zemlju, gospođa Krišto naglasila je da njen ekspoze nije detaljan program rada budućeg Vijeća ministara BiH, nego njeno viđenje trenutne situacije i putokaz budućeg rada za period 2022. – 2026. godina, sistematizovan kroz devet poglavlja. (kompletan ekspoze možete pročitati ovdje)

Na početku 1. hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH svečanu izjavu dala je poslanica Ljubica Miljanović, kojoj je Centralna izborna komisija BiH dodijelila mandat umjesto Radovana Viškovića, koji je vratio mandat poslanika u Predstavničkom domu PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću