MENI
20.12.2022

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period juli – septembar 2022. godine

Novi broj „Parlamenta“, publikacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) koju priprema i uređuje Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH, donosi informaciju o sastanku članova Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH sa delegacijom Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koju je predvodio predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniew Rau.

Kako je navedeno u informaciji, članovi rukovodstva parlamentarnih domova izrazili su zahvalnost Misiji OSCE-a na višedecenijskom svestranom doprinosu razvoju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, te istaknuli činjenicu da je Misija OSCE-a u BiH partner koji sa puno entuzijazma radi sa političkim zvaničnicima i institucijama i ustanovama na svim nivoima vlasti, kao i sa civilnim društvom, te ranjivim i svim drugim kategorijama bosanskohercegovačkog društva.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest o sastanku članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH sa delegacijom Republike Turske, koju je predvodio predsjednik države Recep Tayyip Erdogan. Bilten prenosi da je nakon sastanka održana konferencija za medije sa koje je poručeno da će dvije države nastaviti jačanje veza, intenziviranje trgovinske i ekonomske saradnje, te raditi na implementaciji odluke da državljani Turske i Bosne i Hercegovine mogu prelaziti granice ovih država samo sa ličnom kartom.

„Parlament“ donosi i informacije o učešću poslanice Predstavničkog doma PSBiH Alme Čolo na 3. Inicijativi međuparlamentarne saradnje Zapadnog Balkana, koja se, u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, održala od 26. do 28. augusta ove godine u Beču. Međuparlamentarna konferencija u Beču bila je prilika za parlamentarce iz zemalja regiona Zapadnog Balkana da razgovaraju o evropskoj perspektivi regiona u svjetlu rata u Ukrajini, kao i o politikama vlada SR Njemačke i SAD za Zapadni Balkan. Kako prenosi bilten, predsjedavajuća Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) gospođa Čolo bila je jedan od uvodničara na temu perspektiva Evropske unije u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, te je tom prilikom upoznala učesnike skupa sa rezolucijom usvojenom u PSVE kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Objavljena je i vijest da su zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Šemsudin Mehmedović i Marina Pendeš učestvovali na 21. Parlamentarnom obavještajno – sigurnosnom forumu, koji je 7. i 8. jula ove godine održan u Bukureštu. Glavna tema rasprave na ovom Forumu, čiji je osnivač i predsjedavajući dugogodišnji američki kongresmen Robert Pittenger, nosila je naslov „Rat u Ukrajini – preoblikovanje globalne sigurnosne karte“. U izvještaju se navodi da je dr. Zvizdić učestvovao u raspravi o centralnoj temi Foruma i tom prilikom rekao da gotovo pet mjeseci ukrajinski narod, predvođen predsjednikom Zelenskim, brani svoju zemlju od brutalne i ničim izazvane agresije Ruske Federacije. Kako prenosi „Parlament“ dr. Zvizdić je također naglasio da ukrajinski narod ne brani samo Ukrajinu, nego i međunarodni poredak, kao i slobodu cijele Evrope.

Opširnu informaciju „Parlament“ donosi i o Konferenciji pod nazivom „Anti-korupcija kao sigurnosna strategija: kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH“, koju je, s ciljem promocije Izvještaja Privremene istražne komisijePredstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, kao i razmatranja ukupnog pitanja korupcije kao izvora nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, organiziralo, u saradnji sa Privremenom istražnom komisijom, Evropsko vijeće za međunarodne odnose ECFR.

Osim navedenog, štampani bilten PSBiH donosi i detaljne informacije o sadržajima sjednica oba doma PSBiH, te aktivnostima radnih tijela PSBiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću