MENI
13.12.2022.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Драган Човић одржао састанак с посебним представником ЕУ у БиХ

"Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине др Драган Човић данас је у Сарајеву одржао радни састанак с посебним представником Европске уније (ЕУ) у БиХ и шефом Делегације ЕУ у БиХ Johannom Sattlerom.

Званичници су разговарали о остварењу статуса кандидата Босне и Херцеговине у четвртак, али и о тренутној политичкој ситуацији након Општих избора, као и предстојећим реформама.

Др Човић је истакнуо оптимизам по питању стјецања статуса кандидата БиХ током ове седмице, наглашавајући како ће то бити први значајан искорак након предаје захтјева за чланство у фебруару 2016. године. Нагласио је како ће стјецање статуса кандидата бити снажна мотивација за убрзане искораке на путу БиХ према пуноправном чланству у ЕУ.

У свјетлу избора одржаних у октобру, др Човић је извијестио посебног представника Sattleraо снажним напорима за брзу успоставу власти која је, како је истакнуо, кључна за стабилизацију политичких прилика и социо-економски напредак. Том је приликом истакнуо конструктиван карактер разговора о успостави власти које се темељи на јасним заједничким приоритетима. Између осталога, нагласио је и неоспорну важност измјена изборног законодавства у дефинираном року.

Др Човић је нагласио очекивања о убрзању евроатлантског пута, истичући како он нема алтернативу, те како захтијева озбиљну и квалитетну сарадњу политичких актера за остварење потребних искорака. У том смислу, истакнуо је све реформе које су нужне како би се побољшале прилике за све житеље у Босни и Херцеговини, те како би се остварили значајни интеграцијски помаци.

На концу, исказао је дубоку захвалност ЕУ и европским партнерима који настављају исказивати подршку БиХ у тешким сигурносним и изазовним геополитичким тренуцима. (саопштење из Кабинета замјеника предсједавајућег Дома народа др Драгана Човића) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу