MENI
29.8.2022.

Одржана 25. сједница Дома народа

На 25. сједници Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ. Овим законом предвиђено је, кроз измјене коефицијената, повећање плаћа запосленим у државној служби са најнижим коефицијентима, укључујући професионална војна лица, полицијске службенике и државне службенике и запосленике.

Дом народа ПСБиХ усвојио је и Закон о раду у институцијама БиХ, чији је предлагач: Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Претходно су оба дома ПСБиХ усвојила Извјештај Заједничке комисије оба дома ПСБиХ о постизању идентичног текста овог Закона.

Дом народа ПСБиХ је, у различитом тексту у односу на Представнички дом, усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ. У Заједничку комисију за усаглашавање текста закона Дом народа именовао је делегате Амира Фазлића, Душанку Мајкић и Лидију Брадару.

На иницијативу предсједавајуће Клуба делегата хрватског народа Лидије Брадаре и предсједавајућег Клуба делегата српског народа Средоја Новића, Дом народа усвојио је закључак којим се од предсједавајућег Савјета министара БиХ тражи да, у складу са чланом 15. Закона о Савјету министара БиХ, покрене поступак за смјену министрице спољних послова БиХ.

Дом је усвојио сљедеће извјештаје:

  • Годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2020. годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ,
  • Извјештаје Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији 73 институције БиХ за 2020. годину,
  • Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2021. годину,
  • Извјештај о проведеној ревизији учинка о теми: „ Основне претпоставке за инспекцијски надзор у институцијама БиХ“,  чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ,
  • Извјештај о проведеној ревизији учинка о теми: „ Проблеми и недостаци институција БиХ у систему јавних набавки“, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ,
  • Извјештај о раду Комисије за одлучивање о сукобу интереса за 2021. годину,
  • Извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби БиХ за 2021. годину,
  • Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права БиХ за 2021. годину.

Дом није усвојио Извјештај о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије у 2021. години.

Дом је примио к знању Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2021. годину.

К знању је примљена и Информација о стању јавне задужености Босне и Херцеговине на дан 31. 12. 2021. године, чији је подносилац Министарство финансија и трезора БиХ.

Дом народа именовао је Јасминку Џумхур, Невенка Врањеша и Нивес Јукић за омбудсмене за људска права Босне и Херцеговине.

Дом народа дао је сагласност за ратифицирање Споразума о гранту од 4. 7. 2022. и Амандмана бр. 8 на Споразум о финансирању од 27. 2. 2006. између КfW-а, Франкфурт на Мајни (КfW) и Босне и Херцеговине, коју представља Савјет министара БиХ (прималац) у износу од 6.000.000,00 евра – Ублажавање утицаја пандемије Covida-19 на микро, мала и средња предузећа (MICMSME) – путем Европског фонда за Босну и Херцеговину (ЕФБХ), Фаза 2, Пројекат бр. 202068336. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу