MENI
8.7.2022

Član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Lazar Prodanović učestvovao na 47. plenarnom zasjedanju PSF u Kigaliju

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Lazar Prodanović učestvovao je na 47. plenarnom zasjedanju PSF, koje je održano u Kigaliju (Ruanda).

Prije plenarnog zasjedanja održane su sjednice stalnih komiteta PSF, a Prodanović je učestvovao u radu Političkog komiteta na kojem se raspravljalo o situaciji u državama članicama PSF. Komitet je usvojio niz preporuka koje su upućene na usvajanje tokom plenarnog zasjedanja.

Plenarno zasjedanje otvoreno je svečanom ceremonijom na kojoj su govorili predsjednica Predstavničkog doma Ruande Donatille Mukabalisa, predsjednik Parlamentarne skupštine Frankofonije Adama Bictogoi premijer Ruande Edouard Ngirente.

Parlamentarci iz cijelog svijeta u Kigaliju su, u okviru centralne teme plenarnog zasjedanja PSF, raspravljali o globalnom upravljanju i ulozi parlamenata za globalni mir. Naglašeno je da se posljednjih godina svijet suočio se s nizom velikih kriza različitih vrsta: vojnim udarima koji su doveli do prekida u institucionalnom poretku u nekoliko zemalja, posebno u subsaharskoj Africi; destabilizacijom koju su uzrokovale transnacionalne terorističke organizacije; pandemijom Covid-19, koja nameće drastične mjere zdravstvene prevencije u svim zemljama, te ratom u Ukrajini. Također, kako je rečeno, svaki kontinent je suočen i sa masovnim migracijskim kretanjima i klimatskim promjenana.

U ovom posebno teškom periodu kada su ugroženi mir i stabilnost u svijetu, članovi PSF su stava da treba podsticati zajedničke multilateralne akcije kako bi se olakšalo mirno rješavanje sukoba među narodima i osigurala odgovarajuća inovativna i trajna rješenja. Države bi, naglašeno je, sada trebale djelovati i reagovati kako bi podstakli saradnju između svih aktera procesa globalizacije. Ako su globalizacija i digitalizacija dovele do generalizacije međuzavisnosti između zemalja i između regionalnih područja, odgovor na glavne savremene izazove leži u multipolarnom upravljanju, kazano je u raspravi.

U tom smislu, poslanici PSF zaključili su da je međuparlamentarna diplomatija ključna za postizanje napretka u oblastima mira i bezbjednosti, održivog razvoja i ljudskih prava, uz poštivanje specifičnosti svakog prostora i svake civilizacije.

Članovi PSF su raspravljali o stavu koji će PSF zastupati na samitu Frankofonije na kojem će se raspravljati o povezanosti u različitostima, te o digitalizaciji kao pokretačkoj snazi razvoja i solidarnosti u frankofonskom prostoru.

Parlamentarna skupština Frankofonije u Kigaliju je usvojila više rezolucija o značajnim pitanjima za države članice PSF. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću