MENI
8.11.2022.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Лазар Продановић и чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ учествују у Будви на Регионалној конференцији о улози парламената у области европских интеграција

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Лазар Продановић и чланови Колегијума Секретаријата ПСБиХ учествују у раду Регионалне конференције под називом „Анализа парламентарног рада у области европских интеграција у региону Западног Балкана“, која се, уз подршку Њемачке агенције за регионалну сарадњу (GIZ), одржава у Будви.

У обраћању учесницима Конференције Продановић је представио рад Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ. Нагласио је да се Заједничка комисија бави општим питањима у вези са процесом европских интеграција, координише рад комисија ПСБиХ у вези са европским интеграцијама, те доставља мишљења и препоруке о свим питањима која се односе на тај процес. Навео је и то да Заједничка комисија разматра планове, програме, извјештаје и информације о процесу стабилизације и придруживања БиХ Европској унији, као и да прати извршавање права и обавеза БиХ произашлих из чланства у Савјету Европе и другим међународним организацијама.

Продановић се у свом обраћању заложио за снажнију улогу парламената и парламентарне дипломатије у процесу европских интеграција, као и унутар регионалних иницијатива које обухватају земље Западног Балкана.

Осврнуо се и на одржане Опште изборе у БиХ, те изразио наду да ће власт на свим нивоима бити брзо формирана и да ће институције учинити све како би Босни и Херцеговини до краја године био потврђен статус кандидата за пуноправно чланство у Европској унији.

Током Конференције експерти из држава чланица Европске уније представиће препоруке за сваки од шест парламената земаља региона, као и заједничке препоруке за рад парламената у државама Западног Балкана на пословима европских интеграција. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу