MENI
8.11.2022.

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Lazar Prodanović i članovi Kolegija Tajništva PSBiH sudjeluju u Budvi na Regionalnoj konferenciji o ulozi parlamenata u području europskih integracija

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović i članovi Kolegija Tajništva PSBiH sudjeluju u radu Regionalne konferencije pod nazivom „Analiza parlamentarnog rada u području europskih integracija u regiji Zapadnog Balkana“, koja se, uz potporu Njemačke agencije za regionalnu suradnju (GIZ), održava u Budvi.

U obraćanju sudionicima Konferencije Prodanović je predstavio rad Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH. Naglasio je da se Zajedničko povjerenstvo bavi općim pitanjima u svezi sa procesom europskih integracija, koordinira rad povjerenstava PSBiH u svezi sa europskim integracijama, te dostavlja mišljenja i preporuke o svim pitanjima koja se odnose na taj proces. Naveo je i to da Zajedničko povjerenstvo razmatra planove, programe, izvješća i informacije o procesu stabilizacije i pridruživanja BiH Europskoj uniji, kao i da prati izvršavanje prava i obveza BiH proizašlih iz članstva u Vijeću Europe i drugim međunarodnim organizacijama.

Prodanović se u svom obraćanju založio za snažniju ulogu parlamenata i parlamentarne diplomacije u procesu europskih integracija, kao i unutar regionalnih inicijativa koje obuhvataju zemlje Zapadnog Balkana.

Osvrnuo se i na održane Opće izbore u BiH, te izrazio nadu da će vlast na svim razinama biti brzo formirana i da će institucije učiniti sve kako bi Bosni i Hercegovini do kraja godine bio potvrđen status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Tijekom Konferencije eksperti iz država članica Europske unije predstavit će preporuke za svaki od šest parlamenata zemalja regije, kao i zajedničke preporuke za rad parlamenata u državama Zapadnog Balkana na poslovima europskih integracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću