MENI
26.10.2022

Članovi Delegacije PSBiH Lazar Podanović i Adil Osmanović učestvovali na 34. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Lazar Podanović i Adil Osmanović učestvovali su na 34. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa (PSFE), koje je održano u Barceloni.

Osim parlamentaraca iz 19 delegacija, na zasjedanju je učestvovao predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pacheco, kao i veliki broj eksperata. Zasjedanje PSFE je u Parlamentu Katalonije svečano otvorila prva potpredsjednica katalonskog Parlamenta Alba Verges, koja je izrazila zadovoljstvo što su domaćini ove značajne parlamentarne konferencije, te naglasila da se Parlament Katalonije u svom radu konstantno zalaže za poštovanje ljudskih prava, te poštovanje identiteta i raznolikosti, kao temeljnih vrijednosti Frankofonije.

Učesnicima se tokom svečanog otvaranja obratio predsjednik PSFE Jean Charles Luperto, koji je u pregledu stanja u državama koje učestvuju u radu PSFE pomenuo i to da su u Bosni i Hercegovini održani izbori koji su, kako je rekao, protekli u mirnoj atmosferi, što su konstatovali i posmatrači Frankofonije. Predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pacheco govorio je o partnerstvu između Interparlamentarne unije i PSFE, o projektima koji se zajednički organizuju, te o planovima za saradnju u budućnosti.

Parlamentarci su na panelima raspravljali o međuparlamentarnoj saradnji kao instrumentu odbrane ljudskih prava. Raspravljalo se posebno o zaštiti ljudskih prava parlamentaraca, budući da se, kako je rečeno, upravo parlamentarcima u obavljanju njihovih dužnosti mora garantovati poštovanje njihovih ljudskih prava, a naročito prava na slobodno izražavanje stavova tokom obavljanja mandata. O ovoj temi je posebno značajno obraćanje imao i nekadašnji predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Josep Casadevall.

Učesnicima su se obratili i predsjednici regionalnih skupština Amerike i Afrike, koji su dali presjek rada njihovih parlamenata.

Bosna i Hercegovina je 2017. godine bila domaćin regionalnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću