MENI
20.10.2022

Članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH učestvovali na Konferenciji generalnih sekretara parlamenata PSVE

Članovi Kolegija Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirza Imamović, Gordana Živković i Marin Vukoja učestvovali su na Konferenciji generalnih sekretara parlamenata, koja je danas, u organizaciji generalne sekretarke Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), održana u Strazburu.

Na početku Konfrencije sekretarima se obratio predsjednik PSVE Tiny Kox, koji je govorio o tome koliko je posao sekretara važan za dobro funkcioniranje parlamenata, a samim tim i za funkcioniranje PSVE. Kox je naglasio da sekretari imaju ključnu ulogu u osiguravanju kvalitetnih rasprava u parlamentima.

Generalna sekretarka PSVE Despina Chatzivassiliou-Tsovilis upoznala je sekretare o načinu na koji je PSVE funkcionirala tokom pandemije koronavirusa, kada su se zasjedanja održavala na hibridni način, odnosno uz paralelno fizičko i online prisustvo poslanika.

Konferencija je okupila veliki broj generalnih sekretara parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, zemalja posmatrača, kao i sekretare multilateralnih organizacija.

Naredna konferencija generalnih sekretara parlamenata bit će održana sljedeće godine u Dablinu, u okviru Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću