MENI
19.10.2022.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Никола Ловринович и Обрен Петровић сусрели се у Хелсинкију с представницима женевског DCAF-а

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Никола Ловриновић и Обрен Петровић сусрели су се, на маргинама 103. Rose Roth семинара ПСНАТО-а у Хелсинкију, са представницима Женевског центра за управљање сектором безбједности (DCAF).

Представници женевског DCAF-а Дарко Станчић и Teodora Fuior презентовали су током састанка принципе које је потребно уважити и примјењивати их у парламентарном надзору одбрамбених потенцијала сваке земље. Производња, извоз и увоз наоружања и војне опреме посао су влада и надлежних министарстава, али парламенти морају знати сваки детаљ у складу са законима који регулишу и уређују ту значајну област, рекли су представници женевског DCAF-а.

Током Семинара актуелизовани су закључци и одлуке Мадридског самита НАТО-а, као и расправа о новом, недавно адаптираном Стратешком концепту НАТО-а.

У расправама парламентараца наглашена је приоритетна улога НАТО-а у одбрани и заштити ИТ инфраструкуре. Закључено је да одговор на cyber нападе мора бити координисан између НАТО чланица. Од чланица НАТО-а и земаља које сарађују са НАТО-ом затражено је да имају спреман одговор на cybeр нападе, али и да на вријеме траже подршку за превенцију, будући да је, како је речено, у времену у ком живимо веома битно изградити тијесну сарадњу и заједничке капацитете за брз одговор на нападе овакве врсте.

Rose Roth семинар у главном граду Финске Хелсинкију организовала је ПСНАТО-а, уз подршку Владе Швајцарске и женевског DCAF-а. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу