MENI
18.10.2022

Član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Halid Genjac učestvuje na 4. konferenciji Grupe za put svile PSOSCE-a u Istanbulu

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Halid Genjac učestvuje u radu 4. konferencije Grupe za put svile PSOSCE-a, koja je danas počela u Istanbulu.

Na Konferenciji, koju su zajednički organizovali PSOSCE-a i Velika narodna skupština Republike Turske, parlamentarci iz država članica Grupe za put svile razgovaraju o jačanju saradnje s ciljem osiguravanja energetske i prehrambene sigurnosti u vrijeme aktuelne krize.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili šef delegacije Velike narodne skupštine Republike Turske u PSOSCE-a Selami Altinok i predsjedavajući Grupe za put svile PSOSCE-a i šef Delegacije Azerbejdžana u PSOSCE-a Azay Guliyev.

Tokom rasprave u okviru prvog panela Konferencije parlamentarci su se fokusirali na održivost i sigurnost lanca snabdijevanja hranom, koji je ugrožen stalnim oružanim sukobima, posebno ratom u Ukrajini, kao i posljedicama klimatskih promjena. Raspravljalo se i o pitanju energetske sigurnosti i potrebi veće proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uz očuvanje ekološki čiste sredine.

Očekuje se da učesnici Konferencije usvoje Istanbulsku deklaraciju, u kojoj će ukazati na potrebu jačanja saradnje svih država članica PSOSCE-a i Grupe za put svile na pitanjima osiguravanja lanaca hrane i energije iz obnovljivih izvora.

Drugog dana Konferencije u Istanbulu bit će održan i Poslovni forum o ekonomskim mogućnostima i privrednoj saradnji država članica Grupe za put svile PSOSCE-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću