MENI
31.8.2022

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period april – juni 2022. godine

Novi broj „Parlamenta“, biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period april – juni 2022. godine, donosi opširan izvještaj sa sastanka članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH sa delegacijom Velike narodne skupštine Republike Turske, koju je u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini predvodio predsjednik Skupštine Mustafa Şentop.

U informaciji sa sastanka sa visokim zvaničnikom Republike Turske, koju je objavio „Parlament“, navodi se kako su sagovornici naglasili da su bilateralni odnosi dvije prijateljske zemlje na vrlo visokom nivou i da je vrlo važno neprestano raditi na njihovom daljem unapređenju. Na isti način ocijenjena je i saradnja parlamenata BiH i Turske, te izražena želja da će, nakon zastoja izazvanog pandemijom koronavirusa, oživjeti i neposredni kontakti i razmjena iskustava između parlamentarnih radnih tijela. Predsjednik Şentop istaknuo je da Republika Turska ostaje privržena Bosni i Hercegovini, te da će i ubuduće podržati svaki njen napredak i reforme koja podižu nivo stabilnosti i kvaliteta života u BiH.

Bilten PSBiH prenio je i ključne akcente sa sastanka predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazara Prodanovića i članova Zajedničke komisije Marine Pendeš, Jakova Galića, Ljubice Miljanović, Muniba Jusufovića, Mirjane Marinković – Lepić i Zlatka Miletića sa visokom komesarkom Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet. Kako je navedeno u izvještaju sa ovog sastanka, visoka komesarka UN za ljudska prava interesirala se za stanje ljudskih prava u BiH, za napredak u procesu pomirenja, ukidanje diskriminacije i ustavne reforme s tim u vezi, kao i za ukupnu političku situaciju u zemlju, posebno u pogledu ispunjavanja evropskih standarda u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i informacija o učešću članova Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je održano u Strazburu. Bilten prenosi da su članice Delegacije Alma Čolo i Snježana Novaković-Bursać održale sastanak sa bivšim premijerom Grčke i aktuelnim izvjestiocem PSVE Georgeom Papandreuom, s kojim su razgovarale na temu evropske perspektive Zapadnog Balkana. Objavljena je i informacija da su članovi Delegacije Borjana Krišto i Mladen Bosić učestvovali na sjednici Monitoring komiteta PSVE, na tački na kojoj se govorilo o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

„Parlament“ prenosi i vijest o boravku predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića u višednevnoj službenoj posjeti Državi Izrael. Kako se navodi u biltenu, Čović se tokom službene posjete susreo sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima poslovne zajednice, te posjetio Yad Vashem, Svjetski memorijalni centar Holokausta.

Novi broj „Parlamenta“ za period april – juni 2022. godine donosi i detaljne izvještaje sa sjednica oba doma PSBiH, kao i sa sjednica radnih tijela PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću