MENI
27.7.2022.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Лазар Продановић разговарао са шефом Сектора за заштиту у Представништву УНХЦР-а у БиХ

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Лазар Продановић разговарао је данас са шефом Сектора за заштиту у Представништву УНХЦР-а у БиХ Хугуесом Биссотомо активностима и приоритетима у раду Представништва УНХЦР-а у нашој земљи.

Током састанка разговарало се и о унапређењу Закона о азилу, који је оцијењен као добар и усклађен са правном стечевином Европске уније. С тим у вези било је ријечи и о могућностима унапређења овог Закона, којима би се, како је речено, смањио притисак на надлежне службе, које у првој фази све подносиоце захтјева за азил третирају на исти начин.

Саговорници су констатовали да БиХ од краја рата до данас чини огромне напоре у вези са рјешавањем апатридије, те да би ускоро могла да буде прва држава у Европи по ефикасности у овој области.

Према ријечима господина Биссота, Представништво УНХЦР-а у континуитету ради на јачању капацитета институција БиХ које се баве боравком странаца и азилом.

Предсједавајући Продановић рекао је да је Заједничка комисија за људска права спремна да са стручњацима УНХЦР-а ради на побољшању Закона о азилу и Закона о странцима. Предложено је и организовање семинара, који би било прилика да се члановима Заједничке комисије представе добре праксе и искуства са терена у циљу унапређења поменутих законских рјешења.

На састанку је такође наглашено и то да је неоходно да се ускоро усвоји Стратегија у области миграција и азила за период 2021. - 2025. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу