MENI
13.10.2022

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovali na redovnom jesenjem zasjedanju PSVE u Strazburu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE) učestvovali su na četvrtom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje je ove sedmice održano u Strazburu.

Tokom ovog jesenjeg zasjedanja, članovi PSVE usvojili su rezoluciju i preporuke na temu „Podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“ izvjestioca Georgea Papandreoua. Obraćanja tokom rasprave na ovu temu imale su i članice Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković Bursać i Alma Čolo. U rezoluciji je PSVE pozvala da se državama Zapadnog Balkana da novi podsticaj na putu ka učlanjenju u Evropsku uniju (EU). Ponuđena je i podrška i ekpertiza Vijeća Evrope s ciljem da se državama regiona pomogne da ispune kriterije za članstvo u EU.

Članovi PSVE raspravljali su i o vojnom sukobu između Azerbejdžana i Armenije, uključujući i napade na naseljena mjesta i civilnu infrastrukturu.

Usvojen je i izvještaj o podizanju svijesti i borbi protiv islamofobije ili antimuslimanskog rasizma u Evropi.

Raspravljalo se i o zloupotrebi šengenskog informacionog sistema od pojedinih zemalja članica Vijeća Evrope. Te zemlje zloupotrebljavaju ovaj sistem kako bi nametnule politički motivisane sankcije.

Održana je i rasprava o poštovanju obaveza i angažmana Turske, kao i o poštovanju obaveza Mađarske i Rumunije proizašlih iz članstva u Vijeću Evrope.

Zajednička rasprava bila je posvećena migracijama, odnosno sigurnim trećim državama za tražioce azila, kao i nezakonitim mjerama u upravljanju migracijama koje se odnose prvenstveno na vraćanje talasa migranata, kako na kopnu tako i na moru.

Po hitnoj proceduri je raspravljano o političkim posljedicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a u okviru rasprave o aktuelnim pitanja govorilo se o nasilnom sprečavanju održavanja pride skupova u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Od pozvanih ličnosti, na ovom zasjedanju poslanicima su se obratili predsjednik Švicarske konfederacije Ignazio Cassis, predsjednik Irske Michael D. Higgins, premijer Albanije Edi Rama, te putem video - linka predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyy.

Nagradu za ljudska prava „Vaclav Havel“ za 2022. godinu dobio je Vladimir Kara Murza, ruski politički aktivista, novinar i vođa opozicije, koji je trenutno u zatvoru. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću