MENI
20.10.2015

Zamjenici predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Safet Softić i Šefik Džaferović učestvuju na Međunarodnom okruglom stolu parlamentaraca


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvuju na Međunarodnom okruglom stolu parlamentaraca koji se danas i sutra, u organizaciji UN-a i Velike narodne skupštine Republike Turske, održava u Ankari.

Ovaj veliki skup otvorio je predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan koji je u pozdravnom obraćanju u Kongresnom centru Ankara izrazio zadovoljstvo narednim dvogodišnjim predsjedavanjem Turske Konvencije Ujedinjenih naroda o borbi protiv dezertifikacije, erozija i klimatskih promjena (UNCCD), u okviru kojeg će Turska pojačati napore i poduzeti mnoge konkretne mjere u zaustavljanju širenja pustinje usljed evidentnih klimatskih promjena i drugih faktora.

U ime Bosne i Hercegovine, izlaganje na ovoj Konferenciji parlamentaraca imao je i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović koji je u uvodu svog obraćanja uputio izraze iskrenog saučešća porodicama žrtava, narodu i vladi Turske zbog tragične pogibije građana Ankare u terorističkom napadu koji se prije nekoliko dana desio u turskom glavnom gradu. Cjelokupan govor gospodina Džaferovića možete pročitati ovdje.

Svi učesnici Konferencije danas su izrazili spremnost zemalja iz kojih dolaze da se odlučnije i snažnije odupru klimatskim promjenama, uništavanju plodnog i agrarnog zemljišta, evidentnog nestanka šuma, ali i preduprijede sve ozbiljniji zdravstveni problemi stanovnika najugroženijih područja i zemalja pogođenih dezertifikacijom.

Inače, Konferencija sutra završava rad a očekuje se da će rezultirati usvajanjem nacrta zajedničke deklaracije o borbi protiv dezertifikacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću