MENI
31.1.2013

Održana sjednica Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere


Na 29. sjednici Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, usvojeni su zapisnici i izvještaji o posjetama Kazneno-popravnom zavodima (KPZ) u Tuzli i Bijeljini.

Usvojeni su Prijedlog Izvještaja o radu Nezavisne komisije za 2012. godinu i Prijedlog Plana rada Nezavisne komisije za 2013. godinu.
Primljen je k znanju Dopis Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u predmetu osiguranja finansijskih sredstava za uspostavu nacionalnih preventivnih mehanizama u BiH, kao i Odgovor Nezavisne komisije na zaprimljeni upitnik člana Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope gospodina Luigi Vitalia, koji mu je potreban pri izradi izvještaja „Promovirati ljudska prava zatvorenika u zemljama članicama Vijeća Evrope“.

Zaključeno je da će preporuke Nezavisne komisije koje su upućene posjećenim Kazneno-popravnim zavodima, a po zaprimljenim odgovorima, biti uvrštene u Prijedlog Izvještaja o radu Nezavisne komisije za 2012. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću