MENI
8.6.2022

Održana 35. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 35. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojen je Izvještaj o radu Privremene istražne komisije.

Članovi Komisije usvojili su zaključak kojim zadužuju službenike Sekretarijata PSBiH koji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku Komisiji da svim osobama koje su svjedočile pred Privremenom istražnom komisijom dostave usvojeni Izvještaj o radu Komisije.

Usvojen je i zaključak kojim se službenici Sekretarijata PSBiH koji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku Komisiji zadužuju da kontaktiraju sve osobe koje su Komisiji slale predstavke sa zahtjevom da se obrate pred Privremenom istražnom komisijom.

Govoreći o usvojenom Izvještaju, članovi Komisije istakli su činjenicu kako usvojeni Izvještaj predstavlja prvi dokument ovakvog tipa i da predstavlja domaći proizvod koji je rezultat ozbiljnog i sistemskog rada. Naglašeno je da je Izvještaj sačinjen nakon saslušanja brojnih nosilaca pravosudnih institucija na 34. održane sjednice Komisije, te razgovora sa brojnim relevantnim zvaničnicima, predstavnicima međunarodnih institucija, kao i saradnje sa policijskim agencijama u državi.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici, Izvještaj predstavlja skup prikupljenih činjenica o stanju u domaćem pravosuđu, te sadrži preporuke i prijedloge rješenja za popravljanje cjelokupnog stanja u bh. pravosuđu.

Prema riječima članova Komisije, kompletan rad Komisije bio je bez političkih konotacija, veoma transparentan i otvoren za medije, te potpuno izolovan od bilo kakvih utjecaja sa strane.

Članovi Privremene istražne komisije najavili su nastavak rada Komisije u kontekstu praćenja implementacije preporuka sadržanih u Izvještaju ove Komisije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću