MENI
17.6.2022.

Чланови Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе учествоваће на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) учествоваће на трећем дијелу редовног годишњег засједања ПССЕ, које ће се од 20. до 24. јуна ове године одржати у Стразбуру.

Током љетњег засједања ПССЕ посланици из земаља чланица размотриће и гласати о приједлозима резолуција и препорука извјестилаца у вези са низом актуелних глобалних и европских питања.

Како су најавили из ПССЕ, расправљаће се о хуманитарним посљедицама, те унутрашњим и спољним миграцијама изазваним агресијом Руске Федерације на Украјину.

Учесници љетњег засједања ПССЕ гласаће о приједлогу резолуције и препоруке на тему „Пријављени случајеви политичких затвореника у Руској Федерацији“, а расправљаће се и о потреби за успостављањем људских права и владавине права у регији Сјеверног Кавказа.

Једна од тема расправе биће и улога политичких странака у јачању различитости и борби за нерасистичко друштво, а гласаће се и о приједлогу резолуције о теми „Борба против антисемитизма у Европи“.

Посланици ће расправљати и о најновијим изазовима за безбједност у Европи и улози Савјета Европе у суочавању с тим изазовима. Биће ријечи и о контроли онлине комуникације као могућој пријетњи медијском плурализму, слободи информисања и људском достојанству.

Предвиђено је да се учесницима љетњег засједања ПССЕ обрате предсједница Републике Грчке Katerina Sakellaropoulou, као и Његово Величанство краљ Willem-Alexanderод Холандије. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу