MENI
8.7.2022.

Предсједавајући Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Саша Магазиновић разговарао са послаником СДП-а у Скупштини Црне Горе о легализацији канабиса у медицинске сврхе

„Предсједавајући Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Саша Магазиновић примио је у посјету посланика СДП-а у Скупштини Црне ГореАднана Стриковића, који је заједно са посланицом Драгињом Вуксановић предлагач Закона о легализацији уља канабиса у медицинске сврхе. Саговорници су истакнули велики значај размјене искустава у дјеловању парламената у регији, наводећи тему легализације канабиса у медицинске сврхе као један од позитивних примјера заштите и бриге за људе у стању потребе. 

„Инспирисани континуираном борбом за легализацију канабиса у медицинске сврхе колеге Саше Магазиновића, одлучили смо предложити законско рјешење којим ће уље канабиса бити легално доступно грађанима Црне Горе. Већ сада можемо рећи да је двије трећине посланика Скупштине Црне Горе исказало спремност за подршку овом закону који ће олакшати лијечење особама у стању потребе, а који данас, као и у Босни и Херцеговини, лијек купују на црном тржишту. Црна Гора је држава која слиједи праксу западних земаља и у том правцу је врло значајна препорука Свјетске здравствене организације и Европског парламента за легализацију уља канабиса у медицинске сврхе. Драго ми је што ће се легализација у Црној Гори десити ускоро, али ми је истовремено жао што ће то бити прије легализације у Босни и Херцеговини која је овај процес започела прије нас“, истакао је посланик Скупштине Црне Горе Аднан Стриковић. 

„Када сам први пут о теми легализације канабиса у медицинске сврхе разговарао са колегама из Црне Горе констатирали смо да људи у нашим државама имају идентичне препреке у лијечењу уљем канабиса. Драго ми је да су наша искуства била од користи колегама из Црне Горе који ће ускоро учинити велику ствар за своје грађане. Иако процес легализације канабиса у медицинске сврхе у БиХ траје неприхватљиво дуго, обећавам да наша борба неће стати и најављујем наредне активности у скоријем периоду којим ћемо учинити корак напријед ка нашем циљу. Не смијемо дозволити да по овом питању Босна и Херцеговина остане усамљено острво, гдје људи лијек морају куповати од дилера, а не у апотеци на препоруку љекара. Појединачне интересе морамо ставити у страну и окупити се само око једне ствари – помоћи болесним људима“, изјавио је посланик Саша Магазиновић. 

Др. Стриковић предводи делегацију коју, осим њега, чине Мирко Станић, Амина Цикотић и Анђела Соковић, а која ће 11. јула у Сребреници присуствовати обиљежавању 27. годишњице геноцида." (саопштење предсједавајућег Клуба посланика СДП-а у Представничком дому Саше Магазиновића)

 

 

 

 

 

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу