MENI
26.7.2022.

Одржана 20. сједница Заједничке комисије за људска права

На 20. сједници Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржана је делегатска иницијатива Драгана Човића којом се предлаже да Дом народа ПСБиХ усвоји закључак о прихватању радне дефиниције антисемитизма Међународног савеза за сјећање на холокауст. У иницијативи се наводи и радна дефиниција антисемитизма која гласи: ,,Антисемитизам је одређено поимање Жидова које се може исказати кроз мржњу према њима. Постоје усмена, писмена и физичка изражавања антисемитизма, која су усмјерена према Жидовима или нежидовима и/или према њиховој имовини, установама Жидовске заједнице те Жидовским вјерским објектима."

К знању је примљена Информације Мисије Босне и Херцеговине при Европској унији у Бриселу о усвојеним резолуцијама о стању људских права.

У вези са тачком дневног реда која се односила на разматрање пристиглог дописа Иницијативе за мониторинг европских интеграција Босне и Херцеговине, а који се односио на учешће организација цивилног друштва у процедури именовања три омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине, Комисија се, обзиром да ни на који начин није надлежна другим радним тијелима ПСБиХ, прогласила ненадлежном за ово питање. Како је констатовано, Привремену заједничку комисију оба дома Парламентарне скупштине БиХ за провођење процедуре за именовање три омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине именовао је Представнички дом, односно Дом народа ПСБиХ, па, с тим у вези, наведена Комисија сама уређује Пословник о раду, који би требао бити усаглашен са пословницима домова ПСБиХ. Истовремено, Заједничка комисија за људска права подржава транспарентност и јавност рада комисија и свих радних тијела ПСБиХ.

Заједничка комисија размотрила је, примила к знању и надлежним институцијама упутила одговоре или прослиједила пристигле дописе и представке грађана. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу