MENI
21.10.2015

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH posjetili zakonodavne institucije Kraljevine Belgije


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović i njegova zamjenica Nermina Kapetanović susreli su se, u okviru trodnevne studijske posjete državnim i regionalnim zakonodavnim institucijama Kraljevine Belgije, sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Belgije Siegfriedom Brackeom.

Gospodin Lovrinović i gospođa Kapetanović informirali su svog sagovornika o trenutnim reformskim aktivnostima koje se, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odvijaju na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora, u kojem su učestvovali i predstavnici parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, razmijenjena su mišljenja o specifičnostima belgijskog i bosanskohercegovačkog zakonodavnog sistema u kontekstu provedbe evropske legislative u obje zemlje, sa naglaskom na izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, kojoj tek predstoji usvajanje najvećeg dijela pravne stečevine Evropske unije.

Predsjednik Bracke istaknuo je nužnost pronalaska adekvatnog modela saradnje institucija na različitim nivoima vlasti, kako bi interesi cijele države mogli biti što bolje artikulirani i zastupani u okviru pristupnog procesa. Gospodin Bracke naglasio je i to da je Parlament Belgije, zajedno sa ostalim zakonodavnim institucijama te zemlje, spreman sa institucijama naše zemlje podijeliti svoja specifična iskustva u ovoj oblasti, te Bosni i Hercegovini pružiti svaku vrstu podrške u njenom pristupnom procesu.

Tokom studijske posjete zakonodavnim institucijama Belgije, koja je organizirana u okviru provedbe Twinning projekta „Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu integracija u EU“, predstavnici parlamenata iz Bosne i Hercegovine imali su i susrete sa predsjednikom Parlamenta Flamanije Janom Peumansom, te sa članovima flamanskog Parlamenta Güler Turan i Marnixom Van Esbroeckom. Flamanski domaćini su ovom prilikom istaknuli da belgijski modeli svakako mogu poslužiti Bosni i Hercegovini u njenom prilagođavanju zahtjevima evropskih integracija, te da je najvažnija osobina belgijskog političkog sistema da se uvijek pronađe mogućnost da se problem zajednički riješi.

U nizu razgovora i sastanaka sa zvaničnicima i službenicima Predstavničkog doma Parlamenta Belgije i Flamanskog parlamenta predstavnici parlamenata iz BiH detaljno su upoznati sa mehanizmima saradnje belgijskih parlamenata, kao i koordinacije tih institucija po pitanjima vezanim za Evropsku uniju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću