MENI
2.6.2022.

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто и чланови Делегације ПСБиХ у ПС Процеса сарадње у Југоисточној Европи учествовали у Атини на Пленарном засједању ПССЕЕЦП-а

Замјеница предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борјана Кришто и чланови Делегације ПСБиХ у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПССЕЕЦП) Бариша Чолак, Љубица Миљановић и Един Мушић учествовали су данас на Пленарном засједању ПССЕЕЦП-а, које је, под предсједавањем Републике Грчке, одржано у Атини.

Пленарно засједање отворио је својим уводним излагањем предсједник Парламента Грчке и предсједник ПССЕЕЦП-а Constantine An. Tassoulas, који је говорио о значају ове регионалне иницијативе и резултатима грчког предсједавања СЕЕЦП-ом.

Централна тема Пленарног засједања ПССЕЕЦП-а била је посвећена Циљевима одрживог развоја за екологију и утицају кризе на Југоисточну Европу, с посебним освртом на безбједност енергетског снабдијевања региона и на пољопривредно – прехрамбени ланац.

У свом обраћању учесницима Пленарног засједања ПССЕЕЦП-а замјеница предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјана Кришто истакла је како је СЕЕЦП, у синергији са процесом стабилизације и придруживања Европској унији, помогао да се у посљедње двије деценије овај регион трансформише из региона отворених сукоба и нетрпељивости у регион сарадње и просперитета заснованог на заједничким интересима.

Кришто се такође осврнула на питање безбједности снабдијевања енергијом у ситуацији кризе узроковане ратом у Украјини, те пандемијом вируса корона. У свом излагању нагласила је да је, упркос ризицима повезаним са зависношћу о спољним изворима енергије, нужан свеобухватан приступ енергетској политици у сврху обезбјеђивања несметаног снабдијевања енергентима за домаћинства и привреду.

Кришто је још једном указала на то да за Босну и Херцеговину, иако се суочава са многим ризицима и изазовима, још увијек највећи изазов представља измјена изборног закона утемељена на демократским стандардима кроз уважавање демократски изражене политичке воље сва три конститутивна народа. С тим у вези, потцртала је како је нужно да сваки конститутивни народ има право да изабере своје политичке представнике у за то Уставом предвиђеним институцијама, односно Предсједништву БиХ и домовима народа.

Током Пленарне сједнице учесницима су се обратили и други предсједници парламената и шефови делегација држава чланица ПССЕЕЦП-а.

Засједање ПССЕЕЦП-а у Атини окончано је усвајањем Завршне декларације у којој је пружена снажна подршка свим земљама чланицама СЕЕЦП-а које се налазе у процесу придруживања Европској унији.

У овом документу државе чланице СЕЕЦП-а позване су да предузму активности у циљу заштите околине у оквиру одрживе привреде, да подстакну правну, научну, технолошку и комерцијалну сарадњу у подручју одрживог развоја како би се подржала безбједност снабдијевања енергијом, као и да промовишу размјену знања и искустава у вези с иновацијама и техничком подршком за несметани промет роба пољопривредно - прехрамбеног ланца.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕЕЦП-а Бариша Чолак, Љубица Миљановић и Един Мушић учествовали су, уочи Пленарног засједања, на сједницама сва три генерална комитета, као и Сталног комитета ПССЕЕЦП-а.

Од 1. јула ове године предсједавање Процесом сарадње у Југоисточној Европи преузеће Црна Гора. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу