MENI
31.5.2022

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović učestvuje u Roterdamu na Kongresu Evropske pučke stranke

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović učestvuje u Roterdamu, Nizozemska, na dvodnevnom Kongresu Evropske pučke stranke (EPP).

Na Kongresu EPP-a, najveće poslaničke skupine u Evropskom parlamentu, delegati iz 81 političke stranke i partnera EPP-a iz 43 države otvorili su debatu na temu „Ujedinjeni u solidarnosti: odbrana zapadne demokratije“.

Također dr. Čović danas je učestvovao na panelu o utjecaju ruske agresije i njezinog efekta na regiju Zapadnog Balkana, ističući pri tome važnost i potrebu za kontinuiranim održavanjem razgovora na visokom nivou o stabilnosti, miru i napretku zemalja u regiji, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Osim o globalnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim problemima, s kojima se Evropa i Evropska unija suočavaju nakon ruske invazije na Ukrajinu, delegati Kongresa EPP-a na pratećim panelima raspravljali su o obnovi arhitekture evropske sigurnosti i odbrane, o tome kako Evropu učiniti energetski nezavisnom i karbonski neutralnom, kao i o tome kako pružiti pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Kongres će biti okončan izborom novog rukovodstva EPP-a, te usvajanjem završnih kongresnih dokumenata i rezolucija." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću