MENI
30.5.2022.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović i Obren Petrović sudjeluju na 68. proljetnom zasjedanju PSNATO-a

Zamjenik predsjedatelja Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović i član Izaslanstva Obren Petrović sudjeluju na 68. proljetnom zasjedanju PSNATO-a, koje se održava u Vilniusu, Litva.

Prvog dana zasjedanja Lovrinović i Petrović su sudjelovali u radu Komiteta za ekonomiju i sigurnost PSNATO-a na kome se raspravljalo o preliminarnom nacrtu izvješća na temu „Zapadni Balkan: rat Rusije protiv Ukrajine i dugoročni izazovi regiona“.

Posebni izvjestitelj PSNATO-a Michal Szczerba u uvodu je konstatirao da su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile vidljiv napredak u ekonomskoj i političkoj tranziciji. Prema riječima Szczerbe, dvije zemlje regiona su sada članice Europske unije (EU), dok su se četiri zemlje pridružile NATO-u. Izvjestitelj NATO-a ocijenio je da tranzicija regiona nije završena i da postoje znakovi zastoja koju su zabrinuli saveznike u NATO-u. Istodobno, rekao je Szczerba, utjecaj Rusije i Kine u regionu je porastao, što je razlog sve veće zabrinutosti, kako u Europi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Szczerba tvrdi da je takva situacija, uključujući i rusku invaziju na Ukrajinu, koja predstavlja dodatni razlog za zabrinutost, dovela do nove riješenosti da se pomogne regionu da se lakše suoči sa nizom gorućih problema koji generiraju aktualnu nestabilnost i političke tenzije.

Tijekom rasprave o nacrtu izvješća sudionici su se osvrnuli na brojna pitanja, uključujući i pitanje implikacije rata Rusije protiv Ukrajine za Zapadni Balkan, pitanje odnosa EU i Kine i zemalja Zapadnog Balkana, oklijevanja EU u svezi sa pristupanjem država regiona i zamora od proširenja, nove administracije SAD i obnavljanja angažmana na Zapadnom Balkanu, pitanje uloge NATO-a na Zapadnom Balkanu, te pitanje regionalne ekonomije i utjecaja pandemije koronavirusa.

Zamjenik predsjedatelja Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović obratio se članovima Komiteta, ocijenivši da je nacrt izvješća sadržajan i sveobuhvatan. On je, međutim, ocijenio da su neki navodi o BiH samo djelimično točni, upozoravajući da u višenacionalnoj BiH postoje različiti koncepti uređenja države. Prema ocjeni Lovrinovića, u višenacionalnoj BiH, nažalost, sve je veći sukob unitarnog i federalnog koncepta uređenja BiH. Pojednostavljeno je, rekao je Lovrinović, vezivanje korupcije za etničke podjele, što po njegovom mišljenju omogućava vješto prikrivanje organiziranog kriminala i neostvarenih političkih ciljeva, pa i ratnih.

Lovrinović je istaknuo da aktualno izborno zakonodavstvo, koje je nametnuo OHR, mnogi dovode u pitanje - Međunarodni sud za ljudska prava, Ustavni sud BiH i gotovo svi politički akteri u BiH. Upozoravajući je da je nametnutim promjenama gotovo poništen Washingtonski sporazum, a Daytonski sporazum vrlo ozbiljno narušen, Lovrinović je ocijenio da su političke snage brojnijeg naroda sve ozbiljnije u namjerama ostvarenja unitarističke države u čemu im, kako je rekao, nažalost često pomažu Ured visokog predstavnika, neka veleposlanstva, pa i druge međunarodne organizacije.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Lovrinović je naglasio da je jako važno da te promjene budu na načelima federalizma i decentralizacije, što je, kako je rekao, i stav Europskog parlamenta.

Lovrinović je predložio i zaključak koji bi bio uvršten u konačnu verziju izvješća, a u kome se navodi da BiH pod hitno treba riješiti reformu izbornog zakonodavstva i učiniti kredibilan napor ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU. Posebno je značajno unaprijediti bilateralne odnose sa Republikom Hrvatskom, čija je pomoć na tom putu nezamjenjiva, kao i odnose sa Crnom Gorom i Srbijom, navodi se u Lovrinovićevom prijedlogu zaključka.

Na kraju izlaganja Lovrinović je istaknuo značaj postojanja NATO Štožera u Sarajevu, te pozvao sve članove Komiteta za ekonomiju i sigurnost PSNATO-a da se pridruže radnom posjetu Komiteta Sarajevu i BiH, koji je planiran za razdoblje od 7. do 9. lipnja ove godine.

Lovrinović i Petrović sudjelovali su i u radu Komiteta za obranu i sigurnost PSNATO-a, na kome se razgovaralo o aktualnoj situaciji u Ukrajini, kao i o novom strateškom NATO – konceptu.

Plenarno zasjedanje PSNATO-a svojim obraćanjem sudionicima otvorio je predsjednik PSNATO-a Gerald E. Connolly. Connolly se posebno osvrnuo na rat u Ukrajini, te naglasio da je jedina alternativa u borbi protiv invazije Rusije na Ukrajinu jedinstvo i odlučnost zemalja NATO-a da se pomogne narodu Ukrajine. U svom govoru Connolly je pozvao članice NATO-a da pomognu i Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldovi kroz programe koji se već realiziraju, kao i kroz nove programe koji bi, kako je rekao, trebali biti učinkovitiji. Connolly je podržao opredjeljenje Finske i Švedske za priključenje NATO zajednici.

Sudionicima 68. proljetnog zasjedanja PSNATO-a obratili su se predsjednici parlamenata Finske Matti Vanhanen i Švedske Andrea Norlen. Tijekom obraćanja izrazili su odlučnost tih zemalja da postanu članice NATO-a.

Članovima Izaslanstva PSBiH na 68. proljetnom zasjedanju PSNATO-a priključio se i šef Misije BiH pri NATO-u, veleposlanik Mitar Kujundžić. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću