MENI
17.5.2022

Štampan novi broj „Parlamenta“ za period januar – mart 2022. godine

Novi broj „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period januar – mart 2022. godine, na naslovnoj stranici najavljuje informaciju o održanom sastanku članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH sa ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock.

U informaciji sa sastanka, koju je objavio „Parlament“, navodi se da je na sastanku sa visokom zvaničnicom SR Njemačke razgovarano o aktuelnom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini i širem regionu, mogućnosti da BiH ubrzanim tempom dobije kandidatski status za prijem u Evropsku uniju, kao i o modalitetima proširenja dobre ekonomske saradnje dvije zemlje. 

„Parlament“ prenosi i ključne akcente odvojenih sastanaka članova kolegija oba doma PSBiH i članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva PSBiH sa direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom.Kako prenosi štampani bilten PSBiH, članovi rukovodstava domova PSBiH u razgovoru sa međunarodnim posrednicima iznijeli su svoja viđenja nastanka problema i načina otklanjanja zastoja u reformi izbornog zakonodavstva, te izdvojili ključne ciljeve koje je u ovom procesu neophodno postići.

„Parlament“ piše i o sastanku članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva PSBiH sašefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom i šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec, na kojem je predstavljen dokument sa predloženim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH u kojem su predstavnici međunarodnih institucija objedinili sve ranije iznesene prijedloge i ideje.

Štampani bilten PSBiH izvještava i o obraćanju predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića na sjednici Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) koja je održana u Briselu. Kako „Parlament“ prenosi, dr. Čović je u svom obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta poručio da je promjena Izbornog zakona bez daljeg odlaganja ključan preduvjet izlaska BiH iz procjepa i nesigurnosti, te naglasio kako bez snažnijeg djelovanja međunarodne zajednice domaći političari neće sami moći doći do dogovora.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest o učešću predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denisa Zvizdića na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Evropske unije, koja je održana na Brdu kod Kranja u Republici Sloveniji. Kako se navodi u biltenu, predsjednici parlamenata država članica Evropske unije i država iz najbližeg susjedstva Evropske unije koje učestvuju u procesu proširenja, raspravljali su u dvije sesije o ulozi parlamenata u vanrednim situacijama i okolnostima, kao i o ulozi parlamenata u ubrzavanju proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana. Također, navodi se da je dr. Zvizdić, obraćajući se u okviru sesije “Evropska unija kao garant stabilnosti, sigurnosti i napretka regije (i izvan regije)”, kazao da su mir i stabilnost , ekonomski prosperitet, vladavina prava i demokratski standardi glavni ciljevi koje želimo da sačuvamo, etabliramo i unaprijedimo.

Novi broj „Parlamenta“ za period januar – mart 2022. godine donosi i detaljne izvještaje sa sjednica oba doma PSBiH, kao i sa sjednica radnih tijela PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću