MENI
26.4.2022.

Одржана 18. сједница Заједничке комисије за људска права

Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојила је на 18. сједници Извјештај о раду Савјета националних мањина Босне и Херцеговине за 2021. годину.

Заједничка комисија је усвојила Извјештај о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд Босне и Херцеговине, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом Босне и Херцеговине или међународним уговором чији је потписник Босна и Херцеговина или други суд у складу са законом Босне и Херцеговине за 2021. годину. Извјештај Независне комисије усвојен је уз препоруку Заједничке комисије да се контиурано ради на унапређењу заводског третмана лица над којима се извршавају кривичне санцкије и друге мјере изречене од надлежних судских инстанци.

Заједничка комисија одгодила је изјашњавање о посланичкој иницијативи Мирјане Маринковић-Лепић којом се налаже Министарству цивилних послова БиХ да, у року од 90 дана, коригира цијену таксе која се плаћа приликом одрицања од босанскохерцеговачког држављанства, те да је усклади с таксама држава у региону. У вези са овом иницијативом, усвојен је закључак да се од Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ затражи образложење о висини наведених такси и информација о ефектима ове таксе у претходне три године.

Предсједавајући Заједничке комисије Лазар Продановић номиниран је за представника Заједничке комисије на састанку, којег, с циљем мапирања узрока, манифестација и посљедица говора мржње, у оквиру Пројекта „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“ из Заједничког програма Европске уније и Вијећа Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску II“, организују Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Европска унија/Савјет Европе.

Заједничка комисија размотрила је, примила к знању и надлежним институцијама прослиједила пристигле представке грађана. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу