MENI
7.4.2022.

Чланови Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ разговарали са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале

Предсједавајући Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ Дамир Арнаут и чланови Привремене истражне комисије Алма Чоло, Зукан Хелез и Мирјана Маринковић Лепић разговарали су данас у Сарајеву са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале Sergeom Brammertzom.

Главни тужилац Brammertz, који у БиХ и земљама региона борави с циљем припреме редовног извјештаја Савјету безбједности Уједињених нација, показао је током састанка значајно интересовање за рад и резултате Привремене истражне комисије.

Говорећи о раду Привремене истражне комисије, која је конституисана крајем маја 2020. године, њени чланови истакли су чињеницу да су на 34 одржане сједнице испитали на десетине свједока, носилаца правосудних функција, тужилаца, судија, адвоката, представника цивилног друштва и медија, те најавили да ће до краја априла или почетком маја објавити опсежан извјештај о стању у правосудним институцијама БиХ.

Чланови Привремене истражне комисије оцијенили су забрињавајућом актуелну слику босанскохерцеговачког правосуђа, у којем, како су навели, постоји снажна спрега између правосуђа и политике. Према ријечима чланова Привремене истражне комисије, корупција у правосуђу није класичног типа, већ се она манифестује кроз неприкладне и непримјерене везе између политичара и носилаца правосудних функција, који могу да напредују захваљујући тим везама.

Чланови Привремене истражне комисије говорили су и о доброј атмосфери у раду чланова Комисије, посебно нагласивши да ће најављени извјештај бити први извјештај једне домаће институције о стању у правосудним институцијама БиХ.

Чланови Привремене истражне комисије упутили су и захвалност главном тужиоцу Brammertzu за огроман допринос у процесуирању ратних злочина пред Хашким трибуналом за ратне злочине.

Наглашавајући како нема намјеру да критикује своје колеге тужиоце у БиХ, будући да раде у веома тешком политичком окружењу, главни тужилац Brammertz посебно је упозорио на проблем одсуства регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина, што доводи до тога да се многи оптужени за ратне злочине крију од правде у сусједним земљама, посебно у Србији и Хрватској.

Brammertz је такође рекао да се сматра партнером, па чак и портпаролом тужилаца у БиХ, те најавио наставак подршке и помоћи Међународног резидуалног механизма правосудним институцијама у БиХ у процесуирању преосталих случајева ратних злочина.

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале похвалио је рад и резултате рада Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ, наглашавајући чињеницу да је позитивно мишљење о раду Привремене истражне комисије добио и на бројним састанцима са међународним званичницима и организацијама које је имао током посјете Босни и Херцеговини. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу