MENI
7.4.2022.

Чланови Савјета националних мањина БиХ разговарали са високим комесаром ОЕБС-а за националне мањине

Чланови Савјета националних мањина БиХ, предвођени предсједавајућим Савјета Андријом Сватоком, разговарали су данас у Сарајеву са високим комесаром ОЕБС-а за националне мањине Kairatom Abdrakhmanovim, који борави у вишедневној радној посјети нашој земљи.

Изражавајући захвалност на значајној подршци коју представници Мисије ОЕБС-а у БиХ пружају Савјету националних мањина БиХ у свим сегментима рада, чланови Савјета упознали су високог комесара са структуром и начином рада Савјета националних мањина БиХ, те са кључним питањима и проблемима са којима се суочавају у свом раду.

Нагласили су чињеницу да су припадници 17 признатих националних мањина у БиХ углавном интегрисани у друштвену заједницу, те да су кроз своја друштва и удружења на нивоу локалних заједница добро организирани и да остварују добре резултатате на пољу образовања, социјалне заштите и рјешавања елементарних егзистенцијалних питања. Такође, казали су да БиХ има адекватан институционални оквир и квалитетна законска рјешења којима се третирају права националних мањина, али да је кључни проблем у имплементацији тих рјешења, те чињеници да као припадници националних мањина могу учествовати у локалним нивоима власти, док их, како су рекли, поједине одредбе постојећег Устава и Изборног закона БиХ онемогућавају у учешћу у институцијама на државном нивоу.

У том контексту, подсјетили су високог званичника ОЕБС-а на неимплементиране пресуде Европског суда за људска права којима је наложено отклањање дискриминаторских одредби у Уставу и Изборном закону БиХ, те успостава принципа да свако има право да буде биран и да бира под једнаким условима.

Осврнули су се на и на константан проблем у вези финансирања удружења и савјета националних мањина, учесталу злоупотребу у вези са промјеном националног изјашњавања, те на сложену полтичку ситуацију у земљи која се, како су истакнули, негативно рефлектира и на припаднике мањина.

Високи комесар ОЕБС-а поручио је члановима Савјета како је важно да наставе са  активностима на побољшању и афирмацији својих права, те да ће његова институција бити и даље на располагању како би пружила подршку националним мањинама у БиХ. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу